Een groep telers in Drenthe zet zich actief in voor het verbeteren van de waterkwaliteit door deel te nemen aan een innovatieve aanpak: Waterdichte Kaders. Deze aanpak, waarbij eigen meetpunten in sloten worden gehangen, is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende partijen binnen de agrarische sector.
In de aanpak zijn zogenaamde membranen gebruikt voor ‘passive sampling’. Met deze methode is er gedurende een langere periode een membraan (sampler) in het water gehangen. Deze membranen absorberen 180 actieve stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten. De eigen samplers zijn, in overleg met de telers en het waterschap, geplaatst in de kleinere kavelslootjes rond een bestaand meetpunt waar eerder een normoverschrijding is geconstateerd. Met hulp van de membranen kan vervolgens de bron van een eventuele normoverschrijding zijn herleid.
Snelle terugkoppeling
Essentieel onderdeel van Waterdichte Kader is een snelle terugkoppeling van de meetuitkomsten. Zodat telers beter inzicht krijgen in hun mogelijke bijdrage aan normoverschrijdingen en individueel maatregelen kunnen nemen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Die snelle en lokale terugkoppeling ontbreekt in de huidige, grofmazige meetmethodes.
‘Met zo’n fijnmaziger meetnet moeten we uiteindelijk meer kunnen duiden ‘wat vinden we waar, waar komt het nu vandaan en wat kunnen we daaraan doen’, zegt Tjeerd Hoekstra, projectleider Waterdichte Kaders. ‘Daar hoort snel terugkoppelen bij. Zo kunnen boeren dichter op de bal zitten. Daarnaast willen we hiermee beter inzicht krijgen in de routes van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen via het erf, perceel of drift.’
Waterdichte Kaders
Waterdichte Kaders is een initiatief van diverse belangenbehartigers en toeleveranciers in de agrarische sector. Het uiteindelijke doel is om geen normoverschrijdingen in oppervlaktewateren meer te hebben die aan de agrarische sector zijn toe te schrijven. Samen optrekken als ketenpartijen is een must, geen enkele partij kan dit doel alleen bereiken.
Fijnmazig meetnetwerk
De inzet van de samenwerkingspartners is dat er uiteindelijk in meer gebieden een fijnmazig meetnet van ‘passive sampling’ komt. Het pilotgebied in Drenthe is dan ook een belangrijke stap in de goede richting. ‘We gaan proefondervindelijk kijken of deze methode werkt en oplevert wat we willen’, stelt Hoekstra. ‘Dit is nadrukkelijk een leerproces, met de eerste tien membranen in Drenthe. We gaan de aanpak werkenderwijs verbeteren en bijsturen. Met een fijnmazig meetnetwerk en brede samenwerking hopen we de waterkwaliteit te verbeteren en daarnaast ook generieke maatregelen te voorkomen.’
Samenwerkingsverband
Waterdichte Kaders is een samenwerkingsverband van: Agrifirm, Agrodis, Bayer, BO Akkerbouw, CropLifeNL, Deltaplan Agrarisch Waterbeheer, Glastuinbouw Nederland, KAVB, LTO, NAJK, NAV, NFO.
Bron en beeld: DAW