Akkerbouwer Harry Schreuder uit Swifterbant begon in 2019 met de teelt van sojabonen, dit jaar heeft hij vier hectare van het gewas liggen. “Ik ben nog steeds bezig om de teelt onder de knie te krijgen, maar ik zie kansen voor een gewas als dit. Het heeft toekomst. En praktisch gezien? Het past goed in m’n jaarplanning.”
In de onkruidbestrijding heeft Schreuder zijn weg goed gevonden: “Bodemherbicide, eggen, schoffelen. Er kan veel in dit gewas.” De gewasbescherming vindt hij wel een uitdaging. “Vooral de sclerotinia-schimmel is lastig.” Deze schimmel tast het gewas aan van bloei tot peulvorming en levert rotte peulen op. Vooral in een vochtig en dicht gewas kan de schimmel flink toeslaan. “Je kunt er preventief tegen
spuiten, maar het meest geschikte middel is duur. Dat is ieder jaar weer een afweging: doe ik het wel of niet,” legt Schreuder uit.
Bonenvlieg
Naast deze schimmel kan ook de bonenvlieg problemen geven. De teler uit Swifterbant heeft hier gelukkig weinig last van, maar weet dat het bij collega-telers anders is. Niet te vroeg zaaien is hierbij het devies, de bodemtemperatuur moet boven tien graden Celsius zijn. “En hazen en duiven zijn gek op de boontjes,” vertelt Harry. “Met het gewas naast de singel of dichtbij een bos is dat een probleem.”
Veldbonenteelt
Lees ook het artikel: “Op weg naar een stabiele veldbonenteelt” bij Maatschap Grijssen in Zeewolde.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Kristen Valkenburg