Vooruitstrevende telers, een prachtige vruchtbare bodem, foodbedrijven met veel aandacht voor R&D en een heel goede kennisinfrastructuur: de Nederlandse landbouw heeft alle ingrediënten voor innovatie en transitie, aldus Agrifirm.
Tel daarbij op dat de West-Europese consument meer dan gemiddeld openstaat voor vernieuwing en steeds meer vraagt om regionaal geproduceerd, plantaardig voedsel, en het is geen verrassing dat juist hier potentie ligt voor nieuwe, innovatieve ketens.
Plantaardige eiwitten
Plantaardige eiwitten spelen een sleutelrol in die transitie. Er was een tijd dat eiwithoudende gewassen werden gezien als teelten met een laag rendement voor de Nederlandse akkerbouwer, maar anno 2023 werpt de veranderende marktvraag een nieuw licht op de teelt van peulvruchten en eiwitrijke granen.
Toekomstbestendige verdienmodellen
Het maakt dat telers zoeken naar nieuwe, of aangescherpte verdienmodellen. Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van vandaag en in te spelen op de kansen van morgen. Het maakt ook dat foodbedrijven zoeken naar manieren om regionaal plantaardige eiwitten te sourcen, en zoeken naar ketensamenwerkingen.
Nieuwe ketens
Agrifirm ziet hierin een rol voor zichzelf weggelegd als initiatiefnemer voor nieuwe ketens, kennispartner en adviseur binnen die ketens en verbinder van ketenpartijen. Agrifirm heeft de infrastructuur om te collecteren en te bewaren en samen met hun telers hebben ze veel kennis en ervaring op het gebied van het opzetten en uitbouwen van nieuwe teelten, het adviseren en begeleiden van telers en het ontwikkelen van een goede afzetmarkt.
Onderzoek en slagkracht
Een succesvolle keten valt of staat met producten met toegevoegde waarde en onderscheidend vermogen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om herkomst, kwaliteit, of leveringszekerheid. Agrifirm doet veel onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van gewassen en ketens. Van technische, teelt-gerelateerde aspecten, tot onderzoek over de afzetmarkt, consumentenbehoeftes en kwaliteitseisen. Ze geloven juist ook daarbij in het samen optrekken met andere partijen uit de keten. Dit zorgt voor een grotere slagkracht en innovatiekracht en biedt veel meer kansen voor een gegarandeerde afzet. Juist omdat ze gezamenlijk optrekken kunnen ze snel stappen zetten op het gebied van kennis en ontwikkeling, waardoor de ketens snel kunnen opschalen.
Economische haalbaarheid
Zo zoekt Agrifirm steeds naar nieuwe mogelijkheden om van toegevoegde waarde te zijn in de keten. Ze verkennen bijvoorbeeld ook, samen met ketenpartners, de mogelijkheden om ook een rol te spelen in de afzet en verwerking van eiwithoudende gewassen. Het ontbreekt de markt nog aan betrouwbare partijen om die verwerking op zich te nemen en bovendien is het een goede kans om toegevoegde waarde te creëren en daarmee de economische haalbaarheid van de keten te vergroten. Daarnaast kunnen ze zo extra meerwaarde voor telers realiseren en dat geeft ruimte om met een gezond verdienmodel te werken aan teelten met een minimale milieu-impact.
Meer informatie
Lees hier meer over de projecten van Agrifirm in de eiwit-transitie: Fabafood-Project en Ketensamenwerkingen voor plantaardige innovatie.
Bron: Agrifirm