LTO vraagt minister Wiersma om de teelt van stikstofbindende gewassen zoals luzerne, erwten en veldbonen te blijven stimuleren. Uit informatie van RVO blijkt dat deze teelten vanaf 2025 veel minder gewaardeerd gaan worden in de eco-regeling. Telers hebben hun bouwplan voor volgend jaar al gereed en zijn nu al aan het inzaaien, maar zijn hierover niet geïnformeerd.
Deze wijziging dreigt een grote impact te krijgen op het draagvlak voor het GLB en de teelt van stikstofbindende gewassen zoals veldbonen, luzerne en erwten.
Volgens LTO gaat het voor 2025 om een verschil van 1.580 euro in regio 1 en 1.723 euro in regio 2.

Dit is kennelijk gebeurd op advies van Wageningen Universiteit. De wijziging is tot nu toe niet gecommuniceerd met de praktijk. Telers komen er toevallig achter door consultatie van de RVO-site, aldus LTO Nederland.
Bouwplannen al bepaald
De telers hebben hun bouwplannen voor volgend jaar al bepaald met het huidige GLB en de
eco-regeling in het achterhoofd. Omdat het groeiseizoen van sommige teelten dit jaar al begint,
is het zaaizaad al gekocht en zijn veel telers al begonnen met de inzaai van winterveldbonen en
luzerne. Deze gewassen kunnen dan in 2025 opgegeven zijn als hoofdteelt en voor deelname
aan de eco-regeling. De overheid dient zich te realiseren dat telers het bouwplan voor 2025 al
lang en breed klaar hebben. Dit schrijft LTO in een brief aan minister Wiersma.
Evaluatie ‘stikstofbindend gewas’
LTO stelt de minister voor om vanwege het ontbreken van adequate communicatie en het risico dat boeren ontmoedigd raken om deel te nemen aan de eco-regeling, de wijziging terug te draaien. Hier zou nog ruimte voor zijn. Dit kan nog omdat het Nationaal Strategisch Plan (NSP) na de ontvangst van
de zogenaamde ‘observation letter’ van de Europese Commissie nog aangepast dient te zijn.
Verder ziet LTO eerst graag een evaluatie over 2023 en 2024 van ‘stikstofbindend gewas’, voordat er gesleuteld gaat zijn aan deze eco-activiteit. ‘Vooralsnog vraagt LTO om het GLB stabiel te houden voor behoud van draagvlak en om fouten in de Gecombineerde opgave zoveel mogelijk te beperken.’
Bron: LTO Nederland