Sinds april werkt Marijn van Doorn (29 jaar) aan de stip op de horizon voor akkerbouwers. Bij BO Akkerbouw zet zij als Coördinator Innovatie onder meer een innovatieplatform op. “Voorop blijven lopen in voedselproductie, dat is ons doel. Daarom probeer ik samen met akkerbouwers en andere partners 20 jaar vooruit te denken”, vertelt Marijn in gesprek met BO Akkerbouw.
“Ik ben opgegroeid op een kleine boerderij met wat vee in het Drentse Annen in het noordoostelijk zandgebied. Op het land achter ons huis stond vooral mais en soms zetmeelaardappelen, suikerbieten of gerst. Plantaardige voedselproductie fascineert me, dus daarom koos ik voor Plant Sciences in Wageningen. Na mijn studie heb ik bij CropSolutions veel geleerd over andere akkerbouw- en vollegrondsgroentegewassen, zoals uien, prei en wortelen. Maar ook over ziekten, plagen en andere uitdagingen in de sector. Bij BO Akkerbouw kan ik mij nog meer richten op innovatie in de sector.”
Waarom is er de nieuwe functie van Coördinator Innovatie?
“Het onderzoeksdeel van het programma ‘Onderzoek en Innovatie’ is stevig verankerd. Dat richt zich op uitdagingen van nu, zoals ziekten en plagen, precisielandbouw, bemesting en bodem. Maar de wereld is in beweging en de sector staat onder druk. Een trend zoals de veranderende weerspatronen vraagt om verder in de toekomst te kijken. Hoe gaan we inspelen op zo’n extreme periode als nu? Dat geldt ook voor het gezond houden van het gewas. Het innovatieplatform gaat van de gebaande paden af. We zoeken naar innovaties, die perspectief bieden voor de toekomst. Daar gaat deze functie over. Dat heeft natuurlijk ook raakvlakken met Ruimte voor de Nieuwe Akker, het visiedocument van BO Akkerbouw.”
Wat houdt zo’n innovatieplatform in?
“Wij zien een innovatieplatform als een netwerk waar akkerbouwers ideeën kunnen uitwerken en delen. Een netwerk dat specifieke kennis biedt, dat vooruithelpt bij de ontwikkeling van innovaties of kan meedenken over het vinden van financiering. Daar zijn we nog niet. Omdat het voor ondernemers bedoeld is, praat ik nu met akkerbouwers uit alle windstreken die praktisch denken én durven dromen. Die denkcapaciteit combineren met creatieve ideeën. En we houden het zeker niet alleen bij ideeën. We willen verschillende innovaties uitwerken en voor de sector toegankelijk maken. De diversiteit in akkerbouwgebieden, in grond en in teeltwijze is de basis daarvoor. Daarnaast is het zaak om eens over de heg te kijken bij andere sectoren om daar inspiratie op te doen.”
Wat vinden akkerbouwers ervan?
“Die zijn heel enthousiast. Zeker omdat het innovatieplatform vanuit BO Akkerbouw wordt georganiseerd. Dat maakt het platform onafhankelijk en van alle partijen samen.”
Wanneer is jouw werkdag geslaagd?
“Als ik het gevoel heb dat we vooruitkomen. Ik word er heel blij van als ik boerderijen bezoek en over de toekomst van de akkerbouw van gedachten kan wisselen. We hopen met dit platform een plek te creëren waar ideeën een vlucht kunnen nemen en zo de hele sector ten goede komen.”
Hoe ziet volgens jou de akkerbouw van morgen eruit?
“Diverser. Ik verwacht dat er verschillende nieuwe specialismen en teelten komen, zoals eiwitgewassen. En wie weet groeit er in Nederland ooit rijst! Ook denk ik dat digitale technologie nog meer wordt ingeweven in de akkerbouw, zowel op de akker als in het management. Ik verwacht verder dat de natuur ons veel kan bieden, bijvoorbeeld met weerbare rassen of nuttige insecten.”
Bron: BO Akkerbouw