Het thema van deze editie van de Akkerbouwkrant is Bedrijfsstrategie en -ontwikkeling. Hoe actueel wil je het hebben? Een super relevant onderwerp in een tijd waarop er aan alle kanten wordt getrokken en geschud aan de hele agrarische sector. Denk aan de stikstofperikelen en het Zevende Actieprogramma Nitraat, het nieuwe glb (met nu ook een ecoregeling), natuur-inclusief, biologisch, beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, robotisering. Kortom, een tijd waarin je wel móét nadenken over de toekomst van je bedrijf en in welke richting je het kunt of wilt door ontwikkelen.
Hoewel er veel te zeggen valt over de relevantie en redelijkheid van maatregelen en hoe ik me daar over kan opwinden, wil ik daar nu niet het accent op leggen. Het is wel duidelijk geworden, dat de landbouw moet veranderen; niet mee bewegen is geen optie. Bij veel boeren zien je dan ook de flexibiliteit en ondernemersgeest die we van ze kennen: Aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en door ….
Bedrijfsdata benutten
Bij het maken van keuzes, zeker wanneer ze toekomstige ontwikkelingen van je bedrijf beïnvloeden, is het belangrijk om niet alleen op gevoel te beslissen, maar juist om zo goed mogelijk je bedrijfsdata te benutten. Zowel op het agronomische vlak, zoals een gezonde bodem en een gezond gewas, als ook op het financiële vlak, zodat je weet wat je er uiteindelijk aan over houdt. Data zijn van cruciaal belang voor elk bedrijf en in de landbouw is dat niet anders.
Je moet wel eenvoudig aan de juiste data kunnen komen en ook de data kunnen combineren om er echt op te sturen. Niet voor elke toepassing een aparte app, maar een geïntegreerde informatievoorziening. Hoe vaak zijn bijvoorbeeld de opbrengstgegevens van de gewassen op perceelniveau gewoonweg niet te koppelen aan de inputs op perceelniveau? De versnippering van de data en toepassingen is echt een probleem in de landbouw. Zolang dat niet aangepakt is, blijft het als individuele boer lastig om keuzes voor de korte of langere termijn echt op data gebaseerd te maken. Gelukkig zijn er ook initiatieven, die daar wel aan werken.
Nieuwe GLB en ecoregeling
Je kunt er niet omheen, de keuzes voor je bouwplan, nu en in de toekomst zijn sterk beïnvloed door de al of niet verplichte maatregelen. De keuze voor een ruimere vruchtwisseling met rustgewassen, bufferstroken en dergelijke zijn goed voor de bodem, maar dit heeft wel impact op je bedrijfsresultaat. Hoe hou je alle factoren, die een rol spelen op een goede manier in balans? Daar heb je hulpmiddelen voor nodig. Uiteraard werkt het sigarendoosje, als je die nog hebt, altijd nog, maar een systeem, dat de impact van je mogelijke keuzes direct doorrekent, maakt het proces wel veel gemakkelijker.
Bij De Databoerin werken we met intoagri BV aan een initiatief om je bouwplan flexibel te kunnen in te tekenen en op basis daarvan de uitbetaling van het glb (Europees gemeenschappelijk landbouw beleid) en ecoregeling direct door te laten rekenen. Geen losse Excel, maar een tool om direct op perceelniveau keuzes te maken en verschillende varianten van een mogelijk bouwplan door te rekenen.
Kritische prestatie indicatoren
Naast eisen, die er zijn gesteld aan landbouwpraktijken vanuit regelgeving, zijn er ook steeds meer initiatieven om goede praktijken of specifieke maatregelen voor bodem, natuur of klimaat, apart te gaan belonen. De provincie Drenthe heeft dit met Duurzaam Drenthe opgepakt, gewoon door te beginnen. Dat spreekt mij aan. Om aan te tonen dat je een duurzame bedrijfsvoering hebt en bijvoorbeeld een positieve koolstofbalans hebt, heb je wel data nodig. Data die je eigenlijk toch al verzamelt met bijvoorbeeld grondmonsters. Geen extra werk dus, maar wel meer inzicht. Met dit soort dashboardinformatie wordt het eenvoudiger om bij de keuzes in je bedrijfsvoering ook duurzaamheid aspecten mee te nemen in je overweging.
Nu ben ik er geen voorstander van dat alle boerendata aan allerlei instanties moet worden gestuurd, dus is het fijn om te zien dat er rekenregels worden opgezet, die uiteraard worden gevalideerd door een erkende instantie, zoals de WUR, maar dat alleen het resultaat wordt gedeeld. De data is van de boer en blijft op de boerderij en het bewijs wordt gedeeld. En zo hoort het ook.
Inzicht in de bedrijfsvoering
Deze voorbeelden tonen dat de eerste stappen worden gezet om door het bundelen van data inzicht te creëren in verschillende aspecten van je bedrijfsvoering. En dan zie ik de toekomstige mogelijkheden ook al voor me. Want, wat als je de data op je bedrijf en van de omgeving (bodem, zon, temperatuur, neerslag) kunt combineren op perceelniveau en laten analyseren door AI (Artificial Intelligence) algoritmen. Komen er dan suggesties of adviezen naar voren, om nog beter de bemesting of gewasbescherming af te stemmen op de omstandigheden en de behoeften van het gewas? Ik ben hierover positief gestemd.
Voor meer informatie over de genoemden voorbeelden, neem contact op met Nicole Bartelds, De Databoerin.
De Databoerin
In de rubriek ‘De Databoerin’ behandelt dataspecialist Nicole Bartelds iedere editie van de Akkerbouwkrant verschillende onderwerpen die te maken hebben met Smart Farming. Hoe kun je met slim gebruik van data je teelt verbeteren en de data uit het veld voor jou laten werken? Reacties kunt u sturen naar nicole@databoerin.nl.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.