Topartikelen over biodiversiteit
Biodiversiteit
Biodiversiteit of biologische diversiteit is een vorm van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet. Dit wordt vaak gebruikt als indicator voor de gezondheid van een ecosysteem.
Agrobiodiversiteit
Daarnaast is in Nederland jarenlang onderzoek gedaan naar welke vorm nuttig kan zijn voor de landbouw. Gebruik maken van natuurlijke middelen voor de onderdrukking van ziekten en plagen wordt Functionele Agrobiodiversiteit (FAB) genoemd. Dit zit zowel in de gewassen als in de bodem. Biodiversiteit hoeft niet ten koste te gaan van de productie. Zoals vaak wordt aangenomen. Een betere benutting kan zelfs een belangrijke rol in de voedselproductie vervullen. Waardoor dit veel voor de landbouw zal betekenen.
Bedrijfsbeslissingen over gewassen, maar ook de aanwezigheid van onder andere bloemrijke akkerranden beïnvloeden de hoeveelheid biodiversiteit.
Herstel biodiversiteit
Al met al ligt de sleutel voor het herstel hiervan in Nederland niet alleen in natuurgebieden, maar ook op landbouwgronden. Deze beslaan bovendien 60 procent van het Nederlands landoppervlak. Zo kan met praktische maatregelen op het gebied van gewasbescherming, bemesting, grondbewerking, maaien, bouwplan, landschapselementen en evenals akkerranden winst worden behaald.