Topartikelen over bewaring
Bewaring
Bij bewaring wordt in koelhuizen de temperatuur geregeld van het opgeslagen product. Het voordeel hiervan is dat het product beter op temperatuur blijft. Dit is goed voor de kwaliteit van de gewassen. De meest voorkomende bewaarmethode is de kistenbewaring. Om die reden wordt deze methode veel toegepast bij onder andere pootgoed, tafelaardappelen, consumptieaardappelen, uien en wortelen.
Aardappelbewaring
Als de aardappelen geoogst zijn komen ze met een temperatuur van ongeveer 15 graden de bewaring in. De eerste periode vind er wondeheling aan het product plaats. Daarna drogen de aardappelen op. De aardappelen worden vervolgens langzaam teruggekoeld naar de ideale bewaartemperatuur. Poot- en tafelaardappelen worden op 4 graden bewaard en fritesaardappelen op 6 graden. Daardoor kunnen bij fritesaardappelen bakproblemen ontstaan als ze kouder bewaard worden.
Uienbewaring
De nieuwste innovatie in de uienbewaring is het zogenaamde condensdrogen. Hierbij wordt het vocht uit de bewaarde uien opgevangen door warme droge lucht die door de bewaring circuleert. Vervolgens wordt in de koeler de lucht weer ingedroogd. Deze bewaartechniek geeft een stabieler klimaat, waardoor de uien langer bewaard kunnen blijven. Het nadeel is dat condensdrogen anderhalf tot twee keer duurder is dan mechanische bewaring.
Dus meer weten over Bewaring? Lees er hier alles over!