Topartikelen over alternaria
Alternaria
Alternaria is een schimmelziekte die aardappelen steeds meer aantast. Er zijn twee vormen bekend: Alternaria alternata en Alternaria solani.
Symptomen
De ziekte veroorzaakt donkerbruine tot zwartgekleurde bladvlekken. Deze zijn als eerste zichtbaar op de onderste en oudste bladeren. Door de wind en water zijn de sporen naar de andere bladeren verspreid en groeien de vlekken. Alternaria solani kan ook de knollen aantasten, er ontstaan nauwelijks zichtbare bruine streepjes of vlekjes.
Verspreiding en preventie
De ziekte overleeft op loofresten en als sporen in de grond. De eerste aantasting ontstaat al vroeg, doordat sporen vanuit de grond opspatten. Daardoor zijn lesies gevormd die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Onder gunstige omstandigheden kan de ziekte zich snel uitbreiden en vervolgens sterft het loof vroegtijdig af met grote omzetverliezen als gevolg.
De belangrijkste bestrijdingsmethode is de inzet van fungiciden. De keuze van de middelen en het tijdstip zijn hierbij cruciaal. Ook vruchtwisseling, met name tarwe en gerst, laat het aantal sporen afnemen. Daarnaast zijn er rassen die resistent zijn tegen Alternaria.
Tot slot nog meer weten over alternaria in aardappelen? Lees er hier dan alles over!