Tot vorig jaar plantte groenteteeltbedrijf Iltom uit Sluis knolselderij met twee zesrijige Ferrari Futura Twin robotplanters. De rijenafstand was toen ook 50 centimeter en de machines waren uitgerust met gps. De overstap naar een zesrijige Agriplanter 65P-A was in hoofdzaak om capaciteitsreden, vertelt bedrijfsleider Remy Ghijsels. Het Zeeuwse bedrijf heeft met de aanschaf een primeur van de Vlaamse fabrikant in huis gehaald.
Ghijsels is positief over de nieuwe machine. “Met de Agriplanter halen we, afhankelijk van de plantdichtheid, zo’n plantsnelheid van 3 tot zelfs 3,5 kilometer per uur terwijl we met een Ferrari-planter slechts 0,8 tot 1 haalden”, legt hij uit. Iltom BV van eigenaar Marc Van Vooren teelt en vermarkt jaarlijks een groot areaal knolselderij en andere wintergroenten voor de versmarkt.
De zaaisnelheid was niet de enige reden om de 65P-A aan te schaffen. Zo is de service nu dicht bij de deur en is de Agriplanter uitgerust met de nieuwste landbouwprecisietechnieken. Er werd gekozen voor de hoogst mogelijke precisie met aansturing van de sectiecontrole en de rupsen via gps. “Zowel de John Deere-tractor als de Agriplanter werden hiervoor uitgerust met een John Deere gps, die dealer Vervaet installeerde.”
Agriplanter NV uit het Belgische Langemark bouwde vorig jaar de eerste zesrijer. De Agriplanter 6SP is voorzien van een offset. Hij plant per gang twee rijen op drie bedden. Na een heen- en teruggang zijn er drie bedden van vier rijen geplant. De machine ging richting Canada en plant daar circa 180 hectare uien en tomaten per jaar. De compactere versie, de 6SP-A werd dit voorjaar gebouwd voor Iltom uit Sluis. De machine is afgesteld voor het planten op vijftig centimeter rijafstand.
Nieuwe 6SP-A met zelfde modulaire bouwwijze
Precies zoals de andere modellen van Agriplanter is de 6SP-A modulair opgebouwd en heeft ze dezelfde bouwstenen. Naast het nieuwe chassis is het plantmechanisme met robot, selecteur en plantunit hetzelfde als op de andere modellen. De robots staan per twee boven elkaar. De buitenste vier staan op dezelfde lijn. Zij werpen de lege trays aan de buitenkant uit. De middelste twee robots staan meer naar achter gepositioneerd. Dit creëert plaats om de lege trays zijdelings te kunnen uitwerpen.
De robot neemt de plantjes rij per rij uit de tray en legt ze af op een horizontale band. Het uitnemen gebeurt met een uitduwsysteem met pinnen dat van onderaan doorheen de traygaatjes drukt om de kluitjes uit te duwen. Gelijktijdig prikt een dubbele rij naalden van bovenaf de rij kluitjes aan om ze na uitdrukken een kwartslag te draaien en af te leggen op een transportband. Deze cyclus duurt een vijftal seconden en wordt continu herhaald.
Gestuurd rupsonderstel
Om de bodem te sparen is de 6SP-A uitgerust met dertig centimeter brede rubberen Soucy-tracks. Deze 1,5 meter lange en 55 centimeter hoge rupsen kunnen schommelen tussen twee aanslagen. De rupsen sporen op 3 meter. Het rupsonderstel heeft een stuurhoek van twaalf graden. Een hydraulische cilinder verbonden met de hydrauliek van de tractor verzorgt de sturing. Op de kopakker gebeurt de bediening door de chauffeur vanuit de tractor. Tijdens het planten is er automatische sturing via de machine-gps. Dit garandeert dat de rijafstand tussen aansluitende werkgangen steeds gelijk blijft zelfs in bochten of op hellingen. De 6SP-A is 7,5 meter lang, 3,4 meter breed en 3,3 meter hoog en weegt 7.650 kilogram. Daarvan komt 2.800 kilogram op elke rups en 2.050 kilogram op de hefarmen van de tractor.
Tekst en beeld: Luc Vande Ginste