In deze periode is het goed om voorbereidingen te treffen voor de bietenteelt. Het controleren van de zaaimachine is één van deze zaken.
Naast een algemene inspectie vragen slijtagegevoelige delen extra aandacht. Denk daarbij aan lagers, kettingen, scharnierpunten en eventuele markeurs. In het zaaielement komen de zaaischijven, afstrijkers, uitwerpers en eventuele geleideringen voortdurend in contact met zaad. Het is belangrijk dat bewegende delen soepel kunnen bewegen, zonder speling.
Granulaatstrooier
Om een aantal bodemplagen effectief te kunnen beheersen, is een granulaattoepassing zinvol. Lees meer hierover in het IRS-bericht: Wanneer is de inzet van granulaat tegen bodeminsecten rendabel? Het is belangrijk dat het granulaat op de juiste plek valt: in de zaaivoor, voor de toestrijkers.
Een granulaatstrooier heeft eveneens een controle nodig. Daarbij zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:
• Een gelijke afgifte per rij
Zet onder elke pijp een bakje en draai de strooier daarna af volgens de draaitabel en/of afdraaitest van de machine. De opgevangen hoeveelheid granulaat moet in elk bakje (+/- 5%) hetzelfde zijn. Denk bij het werken met granulaat aan voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschreven op het veiligheidsblad (MSDS) van Belem. Eventueel is granulaat zonder werkzame stof te verkrijgen voor het afdraaien;
• Periodieke keuring
Het is wettelijk verplicht om de granulaatstrooiers periodiek te laten keuren. Deze verplichting geldt voor machines van drie jaar en ouder; de keuringsfrequentie van deze machine is, ongeacht de werkbreedte, zes jaar. Zie hiervoor https://www.sklkeuring.nl/wat-wij-keuren/skl-keuring-granulaatstrooiers/.
Over het onderhoud van zaaimachines leest u meer in de IRS-teelthandleiding op de website.
Bron en beeld: IRS