Vanaf 2030 zijn alle teelten weerbaar en nagenoeg emissieloos: hoe pak je dan onkruid in de praktijk aan? Meer mechanisch, minder chemisch? Ter inspiratie is een brochure gemaakt met tips & tricks, praktijkervaringen en demo’s in de akkerbouw, bollen, bomen en fruit.
De brochure is opgesteld vanuit het landelijke expertteam Geïntegreerde onkruidbeheersing, onderdeel van het meerjarige LTO-programma ‘Weerbaarheid in de Praktijk’ dat loopt met steun van het Ministerie van LNV.
Dit programma helpt telers in alle sectoren met praktijkgerichte oplossingen op weg naar 2030. De overheid en de land- en tuinbouw hebben afgesproken dat alle teeltsystemen vanaf dat jaar ‘weerbaar’ en ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Om de bodem- en waterkwaliteit te beschermen, te verbeteren en te voldoen aan EU-regels.
Kennis delen vanuit de praktijk
In het expertteam wisselen experts uit verschillende open teelten en praktijkonderzoek kennis en ervaring uit. Ze zijn ervan overtuigd dat een geïntegreerde aanpak van onkruid de beste kans van slagen heeft.
In de brochure ‘Onkruid? Pak het geïntegreerd aan!’ komen op acht pagina’s aan bod:
- Tips & tricks: zó kun je onkruid beheersen
- Zwartstrook in fruitteelt
- Alternatieven voor glyfosaat
- Bieten, aardappelen, granen en lelies
- Suikerbieten en cichorei
- Wiedeggen in tulpen en bijgoed
- Combi’s en spot-spray in boomteelt
- Integrated Crop Management: zó past onkruid erin
Weerbaar telen in de praktijk
Op Groen Kennisnet staat nu een dossier live over alle onderdelen van het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’, inclusief publicaties van resultaten en bronnen voor meer informatie.
Bron: LTO Noord