Het agrobedrijfsleven en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) hebben de afgelopen jaren gezamenlijk – via een publiek-private samenwerking – gewerkt aan het ontwikkelen van de Milieu-Indicator Gewasbescherming (MIG).
Met de toezegging van co-financiering vanuit de overheid kan verder zijn gewerkt aan de uitrol van de MIG in de praktijk.
Milieu-Indicator Gewasbescherming
De MIG is een indicator die de milieueffecten van toegepaste gewasbeschermingsmiddelen in kaart brengt. Telers kunnen de indicator gebruiken om hun milieulast te minimaliseren. Welke maatregelen pas ik toe in de teelt en welke gewasbeschermingsmiddelen ga ik gebruiken? Het is belangrijk dat de milieubelasting is vastgesteld met een onafhankelijke, wetenschappelijk onderbouwde tool. Dat kan met de Milieu-Indicator Gewasbescherming. Het afronden en het in de praktijk uitrollen van de MIG is één van de belangrijke acties van het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030.
Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw
Het betrokken agrobedrijfsleven vindt het belangrijk dat de MIG internationaal draagvlak krijgt en ook is toegepast op importproducten. De MIG kan zijn geïntegreerd in certificeringssystemen, zoals bijvoorbeeld MPS-Sierteelt, PlanetProof en de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw (BMA). De financiële impuls vanuit de overheid helpt hierbij. De oplevering van de MIG is gepland voor het voorjaar van 2026.
De volgende private partijen werken samen om dit realiseren: BO Akkerbouw, LTO Nederland, IDH Trade, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland en Glastuinbouw Nederland. Zij zijn ondersteund door Rabobank en Innovatie fonds Hagelunie. Schuttelaar & Partners heeft de leiding over het project. Greenports Nederland is de opdrachtgever.
Bron: LTO Nederland