Met de aanschaf van de Leap Edition van de CHD FG6300 heeft akkerbouwbedrijf mts Begeman uit Nieuwe Pekela een sprong gemaakt in spuiten. Deze moderne getrokken veldspuit heeft de individuele, variabele dopaansturing van BBLeap, wat teler Harmannus Begeman in staat stelt om efficiënt en nauwkeurig te werken zonder concessies te doen aan druk, rijsnelheid of druppelspectrum. “Met één soort dop kan ik enorm variëren in druppelgrootte en spuitvolume, onafhankelijk van de rijsnelheid”, vertelt hij enthousiast.
Al langer was maatschap Begeman op zoek naar een nieuwe getrokken veldspuit. “In sommige dingen ben ik best stoïcijns. Een spuit vind ik een spuit. Het resultaat hangt in mijn ogen vooral af van het gebruik. Welke mix doe je in de tank en hoe gebruik je vervolgens de veldspuit. Dan vallen er bij ons al een paar merken af die stukken duurder zijn maar niet per definitie beter spuiten.”
CHD
CHD had als fabrikant een streepje voor. Begeman zag wel wat in Wave of Wingsprayer, technieken waarbij met fijne druppels wordt gespoten en met platen het gewas wordt geopend voor een betere indringing. “Toen liep ik ook tegen BBLeap aan en bij een collega zag ik de mogelijkheden in de praktijk.”
Samen met zoon Gerben is hij zich gaan verdiepen in pulserende doppen, oftewel de zogeheten pulse width modulation-spuittechniek (pwm-techniek). Met de pwm-techniek gaan spuitdoppen razendsnel open en dicht. Door de open- of dichtperiode langer of korter te maken, wordt een traploze afgifte per dop mogelijk gemaakt zonder dat de spuitdruk omhoog of omlaag hoeft. Allemaal met het doel om onder alle omstandigheden een betere bedekking te krijgen.
Leap Edition CHD FG6300
Met de Leap Edition van de CHD FG6300 staat er inmiddels een machine op het bedrijf die in de ogen van de teler uit Nieuwe Pekela te vergelijken is met een spotsprayer, met bovendien een veel grotere capaciteit. “En als je de individuele dopaansturing combineert met camera’s, krijg je real-time spotspraying op een grote schaal.”
Dat Begeman het BBLeap-systeem vergelijkt met een spotsprayer is niet toevallig. Hij heeft samen met de buurman vorig jaar geïnvesteerd in een ARA ecoRobotix, waarmee een precieze bespuiting op aardappelopslag uitgevoerd kan worden. Iets dat in de Veenkoloniën een gigantisch probleem is en nogal wat handwerk vergt in bieten en uien.
Toekomstgerichte machine
Dankzij het BBLeap-systeem groeit de frisse groen-witte veldspuit uit tot een moderne, toekomstgerichte machine. Om de bladbedekking nog verder te verbeteren, werkt BBLeap met een variabele frequentie die zich automatisch aanpast aan de snelheid van de dop op de boom. Het systeem regelt de afgifte, zowel in de rijrichting als over de gehele boombreedte, op plantniveau. Door de snelheid en de aansturing van elektromagnetische kleppen biedt het systeem dus ook bochtcompensatie. “We hebben hier vooral lange rechte percelen. Er is één perceel met een bocht en daar zien we dat de bochtcompensatie in de praktijk goed werkt.”
De getrokken veldspuit heeft een tankinhoud van zevenduizend liter en een schoonwatertank van duizend liter. “Wellicht dat we dit in de toekomst kunnen omruilen, zodat we een schoonwatertank van zevenduizend liter en een tank van duizend liter voor middel hebben.”
42 meter brede boom
De veldspuit is uitgevoerd met een 42 meter brede boom. “Er zijn maar een paar fabrikanten die dit soort breedtes aanbieden,” weet Begeman. Toch past deze breedte perfect bij de percelen in de Veenkoloniën. “Van oudsher zijn die hier 75 tot 80 meter breed. Omdat in het verleden sloten zijn gedempt, hebben wij nu veel percelen van tussen de 150 en 160 meter. Heb je dan een boom van 39 meter, dan kom je altijd net te kort. Dan moet je een apart spuitspoor aanleggen, alleen omdat je niet de juiste boombreedte hebt.”
Veenkoloniaal bouwplan
De maatschap, bestaande uit Harmannus, zijn vrouw Anita en zoon Gerben, bewerkt jaarlijks circa tweehonderd hectare. Daarvan vormen aardappelen (60 hectare zetmeel en 5 hectare tbm-pootgoed) een derde van het bouwplan. Ze hebben een rotatie van één op drie. De overige gewassen zitten in een rotatie van één op zes, of soms nog iets ruimer. Het gaat om ongeveer zeventien hectare suikerbieten, twaalf hectare cichorei, vijftig hectare zaaiuien en twintig hectare graan. Daarnaast ruilt het bedrijf nog zo’n dertig hectare mais met een veehouder en ligt er vijf hectare aan akkerranden.
Zoals veel Veenkoloniale bedrijven heeft de teler uit Nieuwe Pekela ook te maken met overmatige onkruidgroei. De gerichte onkruidbestrijding is daarom één van de redenen om in BBLeap te investeren. “Qua bediening is dit een kinderlijk eenvoudig systeem. Er wordt gewerkt met symbolen, waarmee ze ervoor kiezen alle stappen simpel te houden en makkelijk te begrijpen.”
BBLeap is een jong bedrijf
“BBLeap is een jong bedrijf. In de basis werkt alles super, af en toe moet er nog wat worden gefinetuned, het gaat dan echt om een paar praktische dingen die je alleen in de praktijk als individuele teler tegenkomt. Maar de oplossingsgerichtheid is fantastisch. Dat geldt overigens niet alleen voor BBLeap, maar ook voor CHD en Mechanisatie Centrum Valthermond, die de spuit heeft geleverd. Niemand schuift iets af. Daarmee bedoel ik dat wie ik ook bel, er nooit iemand zal zeggen dat je daarvoor bij CHD moet zijn of andersom. Die instelling vind ik fantastisch.”
Begeman moest als teler wel even een knop omzetten. “Als we gingen spuiten, varieerden we voorheen in druppelgrootte door een andere dop te plaatsen of door meer druk te gebruiken. Hierdoor kregen we meer liters per hectare bij dezelfde rijsnelheid. Het heeft even geduurd voordat ik die knop om had. Bij de inzet van een bedekkingsfungicide ga je ervan uit dat je voor een fijnere druppel wat meer water gebruikt. Maar dat hoeft nu niet meer.” De teler uit Nieuwe Pekela heeft zich inmiddels goed ingelezen. “We ontdekten dat de negentig procent driftreducerende dop, waarmee we tot vorig seizoen spoten en nog steeds algemeen wordt toegepast, bij hogere druk niet een beter druppelspectrum geeft.”
Dopafstand van 25 centimeter
De teler werkt nu met een dopafstand van 25 centimeter. Ondanks dat hij dankzij het BBLeap-systeem maar één dopsoort nodig heeft, heeft Begeman toch twee doppen onder de boom hangen. “We werkten eerst met de 03 op vijftig centimeter dopafstand. Nu hebben we twee keer zoveel doppen en misschien toch een beetje angst of het wel goed zal komen. Dan komt het stoïcijnse in mij naar boven, denk ik.” BBLeap adviseert een 05 of zelfs een 08-dop. “In mijn ogen beestachtig groot.”
Nu heeft Begeman een AD 04 voor als hij spuit onder 90 procent driftreductie en een IDK 06 bij 95 procent met verlaagde spuitboom. “We merken dat ondanks de twee keer zoveel doppen je honderdvijftig liter netjes kunt verspuiten met het juiste druppelspectrum en een uitstekende bedekking. Je zou denken dat je met één dopsoort te weinig mogelijkheden hebt, maar in de praktijk was de AD 04 voldoende geweest, echter om 95 procent driftreductie te halen, is verlaagde spuitboomhoogte in combinatie met doppen waarvan de tophoek ten hoogste negentig graden is een vereiste, hier voldoet de IDK-90-06 aan.”
John Deere 6155R
De LeapEdition van de CHD FG6300 wordt getrokken door een 171 pk John Deere 6155R. “Wij hebben bewust gekozen voor een extern Isobus-scherm met BBLeap-bediening omdat we die niet over de Isobus van de trekker wil laten lopen. Ook daarin zit het stoïcijnse, we hebben het liefst veel informatie. Dat werkt volgens ons prettig.” Verder heeft de getrokken veldspuit de bekende eigenschappen van CHD, die nu via de BBLeap-aansturing lopen, zoals de boomhoogteregeling via sensoren en de tankreiniging in 21 stappen waardoor restvloeistof nihil is. “Een stukje maatwerk zit in een extra schermpje bovenop de tank. Dan kan ik het proces daar op pauze zetten, mocht je iets meer tijd nodig hebben om de middelen aan de tankmix toe te voegen.”
Inmiddels heeft Begeman zo’n achthonderd hectare met de CHD LeapEdition gespoten. Hij ziet in het veld niet direct grote verschillen, maar heeft ook geen referentie. “De grootste besparing is dat het beter werkt, waardoor je ook minder gewasremming krijgt. Omdat je op taakkaarten werkt, kun je per 25 centimeter eindeloos variëren. Dat is in mijn ogen uniek.”
Tekst en beeld: Martin de Vries