De oogstseizoenen van 2014 en 2015 waren erg nat. Het was het ontzettende moeilijk om de geoogste gewassen van het land te krijgen. Bij loonbedrijf Oomen in Almkerk was men na twee jaar wel klaar met het geploeter. Eigenaar Ard-Jan Oomen vond dat het anders moest. Hij kocht in 2018 een Vredo VT 3936 trac met 11.500 uren op de klok; maar met een gereviseerde aandrijflijn. Oomen liet bij Berkers in Deurne een hooglosser bouwen en de cabine twee meter naar voren plaatsen voor een ideale gewichtsverdeling. Het resultaat mocht er wezen.
Veel te veel tarra de weg op
Het idee van de Vredo ontstond reeds in het najaar van 2015: voor het tweede jaar op rij werd er door de kippers veel te veel tarra mee de weg opgereden. Het moest een machine worden die een goede gewichtsverdeling en een behoorlijke capaciteit had. De getrokken hooglosser viel meteen af. Na een bezoekje aan Berkers, in eerste instantie voor een Tatra agritruck, mondde uit in een bezoek aan de Vredo fabriek in Dodewaard. Hier werd de knoop doorgehakt.
Omdat de combinatie een grote capaciteit en een optimale gewichtsverdeling moest hebben, liet Vredo de cabine twee meter naar voren plaatsen. Tegenwoordig heeft de Vredo met hooglosser een slordige 15.800 uur op de teller en komen er jaarlijks een kleine 850 uren bij. “De meeste uren maakt de Vredo in de conserven. We rijden zes dagen, 24 uren lang. Hierdoor kan hij geen vaste chauffeur hebben”, aldus Ard-Jan Oomen.
Verplaatsing van de cabine van VT 3936 trac zorgt voor kinderziektes
Het eerste jaar met de Vredo begon turbulent, veel kinderziektes staken de kop op. Reden was de verplaatsing van de cabine. Ook liep de motor na zestig uren in de soep. Oomen wist wel dat de aandrijflijn gereviseerd was, maar niemand wist in welke staat de motor verkeerde. Pluspunt van dit alles was dat de machine nu naar een volledig gereviseerde V8 ging. Ook is in 2021 een nieuwe rijmotor geplaatst.
“De eerste jaren repareerden we veel, vandaag de dag vervangen we het meteen omdat we de machine nu veel beter kennen”, vertelt Oomen. Door de leeftijd van de machine is de elektronica niet al te goed meer, maar door de simpelere techniek van vroeger, kunnen ze het bij Oomen makkelijk zelf oplossen. Tevens is het geen lichtgewicht machine, ook is hij duur in aanschaf en is daardoor niet goedkoop om te rijden.
Meer voor- dan nadelen van VT 3936 trac
Maar desondanks weet Ard-Jan Oomen veel meer voor- dan nadelen op te noemen. Oomen heeft ervoor gekozen om de hooglosser met TwistLocks vast te zetten. Hierdoor kan hij de trac makkelijker vervangen. Ook heeft, de geheel uit RVS bestaande hooglosser, een weeginrichting; kunnen beide bodemkettingen afzonderlijk van elkaar draaien en kunnen de schotten aan beide kanten hydraulisch zakken. Door de grote capaciteit van de machine kan men makkelijk af-land op walkingfloors laden. Hierdoor heeft het bedrijf geen kippers en stortbak meer nodig. Dit bespaart tijd en vooral geld.
Tekst en beeld: Jens Kusters
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Nieuwsgierig naar het hele artikel? Met een abonnement op vakblad de Loonwerker krijg je elf keer per jaar het laatste nieuws rondom een actueel thema thuis op de mat. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector.