Op het uienperceel van akkerbouwer Halko Biesheuvel uit Heinenoord waren afgelopen dagen de eerste rooibewegingen van de nieuw ontwikkelde VSS Agro Amac uienrooier FRU3000 met rooischijven te volgen. Biesheuvel keek zijn ogen uit: “Dit loopt prachtig. Ik ga niet gelijk zeggen dat ik er ook eentje ga kopen, maar ik denk dat dit systeem de toekomst is.”
Pim van Eijzeren is namens VSS Agro vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de ontwikkeling van de uienrooier die in samenwerking met Van Gemeren Mechanisatie op de markt wordt gebracht: “Het is een compleet nieuw systeem. Het op drie meter rooien is net als het schijvenrooien steeds populairder aan het worden. Wij hebben beide zaken op één machine weten te combineren.”
Bredere banden
Een uniek stukje mechanisatie, want dit was nog niet eerder op de akkers te zien. “Nee, dat klopt. Bijkomend voordeel aan deze machine is dat die alles voor de trekker doet. Hierdoor kan de trekker op de bredere banden staan en dat is ook een ontwikkeling die steeds meer aan terrein wint. Immers daarmee wordt bodemverdichting voorkomen en de grondstructuur blijft ook na het rooien behouden.”
Praktijktesten
VSS Agro en Van Gemeren gingen naar de tekentafel vanwege vragen uit de markt. “Telers klopten bij ons aan met de vraag of een dergelijke machine realiseerbaar was. Vorig jaar hebben we met één machine diverse praktijktesten gedaan en dit jaar zijn er meerdere rooiers gebouwd, waaronder de machine die bij Biesheuvel in actie is gekomen: “Omdat wij onze krachten bundelen met diverse dealers – waaronder Van Gemeren – kunnen we in één seizoen omschakelen van testfase naar 0-serie”, aldus Van Eijzeren.
“Rooibeschadigingen zijn verleden tijd”
De rooier is grotendeels voor de uienteelt gebouwd, maar eventueel ook te gebruiken bij het oogsten van rode bieten. De reacties van de akkerbouwers die de machine gezien (of gebruikt) hebben, zijn zeer positief. Vooral vanwege het optimaliseren van de rooikwaliteit: “Je merkt niks meer van rooibeschadigingen, dat is verleden tijd. De wortels zitten er nog gewoon aan.” De rooiwerkzaamheden bij Biesheuvel gebeurde onder ideale omstandigheden, maar volgens Van Eijzeren maakt de drie meter lange uienrooier pas echt het verschil als de omstandigheden zwaar zijn. “Dat is hier eigenlijk ook het geval. We zitten hier op zestig procent afslibbare grond. Je ziet direct resultaat, omdat je gelijk kan zien wat er op het schot ligt.”
Hogere capaciteit
Qua capaciteit gaat de uienteler er ook op vooruit: hier rooien we met twee keer 1,50 meter. In principe verdubbel je daarmee al je capaciteit. Daarnaast is de rijsnelheid ook hoger dan bij andere rooisystemen. De gemiddelde rooisnelheid ligt zo rond de vijf á zes kilometer per uur. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dat voor een aanzienlijk hogere rooicapaciteit. In een tijd waarin weersinvloeden sterker en sterker worden, is dat natuurlijk een enorm pluspunt.”
Lees het complete verhaal over deze drie meter uienrooier met schijven in de Oogsteditie van de Akkerbouwkrant die op 20 oktober bij alle akkerbouwers op de deurmat valt.