In de serie Perceelpraat gaan we deze week langs bij Henk van Renselaar. De akkerbouwer uit Lelystad heeft in totaal 115 hectare land in eigen bewerking. Afgelopen week ging hij met zijn Vicon RotaFlow-kunstmeststrooier over het winterpenenveld om dat gewas nog een extra zet in de rug te geven: “Wij strooien zoveel mogelijk op 45 meter vanuit onze spuitpaden. Dat kan wel, maar dan moet je absoluut windstil weer hebben. En dat was begin deze week het geval, dus dan trek ik er gelijk op uit.”
Samenwerking
De Flevolandse akkerbouwer runt het bedrijf samen met zijn zoon Martin en ze wilden deze week het strooien afronden. En dan nog het liefst voordat het weer ging regenen. Afgelopen dinsdag bleek ideaal. Op het Lelystadse bedrijf staat de kunstmest altijd op voorraad in Big Bags. Toen Van Renselaar het bericht doorkreeg en zag dat er nauwelijks wind stond, was het een kwestie van de kunstmestrooier aan de trekker koppelen, rondrijden en klaar. “Ik werk al vijftien jaar samen met mijn buurman op het gebied van arbeid en machines. Hij moest nog een stukje strooien en ik ook, dus dat kwam allemaal mooi uit. Nu hoeven we hem maar één keer aan te koppelen en schoon te maken.”
Strooibeeld
Vanwege de perfecte weersomstandigheden waaronder Van Renselaar het winterpenenveld in ging, gaf deze bemestingsronde een zeer egaal strooibeeld: “Voor zover je dat kan zien met 45 meter strooien lijkt het strooibeeld goed. Als je op de ruggen kijkt, dan lijkt de verdeling erg goed en egaal.” Van Renselaar heeft uit eigen ervaring vergelijkingsmateriaal. “In het verleden hebben we het weleens met een beetje wind gedaan, maar je ziet dan direct wat het effect daarvan is. Vooral in tarwe krijg je dan een versnipperd strooibeeld.”
“Het water van drie weken geleden kwam precies op tijd”
Groeivorderingen
Naast peen bestaat het bouwplan uit suikerbieten, zaaiuien, consumptieaardappelen voor de friet en wintertarwe. “Ik ben bijzonder tevreden over de groeivorderingen, zeker gezien de droge start van het groeiseizoen. We hebben een mooie stand. Ik kan geen minpunten vinden. De winterpenen konden we mooi op tijd zaaien en ook in de uien hebben we nog geen watergebrek geconstateerd. Alleen voor de aardappelen was het even penibel. Toen ze in bloei kwamen dachten we: komen er wel genoeg etages? Gaat het wel dicht staan? Het water van drie weken geleden kwam gelukkig precies op tijd. De knolzetting heeft daardoor niet heel erg onder de droogte geleden. Er had misschien een knolletje meer aan gemogen. Maar we komen met onze innovator uit op gemiddeld acht á negen knollen en dat is gewoon prima.”
Aardappelopslag in de tarwe
De tarweoogst staat voor de deur en dat betekent ook bij Van Renselaar wachten op het juiste moment om te gaan dorsen: “Dat kan eind volgende week wellicht. Ik verwacht niet dat we eerder al aan de gang kunnen. Er staat nog wat aardappelopslag in de tarwe. Eerlijk gezegd hoop ik dat we nog de gelegenheid krijgen om dat met een bespuitingsronde op te ruimen voordat we gaan oogsten. Maar ook dat ligt weer aan de voorspellingen voor de komende dagen.”
“Teelttechnisch een goed jaar, nu afwachten of het financieel ook een goed jaar wordt”
Een kwestie van afwachten dus, in een periode die toch al vrij rustig verloopt: “Het is nu vooral een kwestie van je gewassen bijhouden. Hier en daar een beetje kunstmest gooien. Maar nu de penen klaar zijn, ligt eigenlijk alles er op. Wij strooien op deze zware grond over het algemeen vrij vroeg, omdat het hier toch niet uitspoelt. Als het dan een keertje vochtig is, dan heb je het er ook netjes bij liggen. Het lijkt teelttechnisch een mooi jaar te zijn, maar hoe dat financieel uitpakt is nog even afwachten tot na de oogst.”