Nog niet eerder begaf het bedrijf zich in dit segment van de markt, maar sinds het samengaan van Dewulf en Miedema zijn er nieuwe – internationale – kansen ontstaan. Dit resulteerde twee jaar geleden in de ontwikkeling van de Torro, een 2-rijige getrokken zeefbandrooier. Nu medio 2017 zijn de eerste nul-serie modellen klaar om de akkers op te gaan. Meest in het oog springende element? De curve in de doorvalmat die zorgt voor een aardappelvriendelijke stroom, minimale valhoogte en dat het loof beter op de doorvalmat blijft liggen.
Het is in feite voor het eerst dat dewulf~miedema een dergelijke rooimachine heeft gefabriceerd (de R2060 is een hoge capaciteitsmachine en voor zwaardere grond) en ook in de benaming lijkt een switch te zijn gemaakt nu er gekozen is voor een internationaal herkenbare naam ‘Torro’ (stier) in plaats van het werken met nummers. Is dit het begin van een nieuw tijdperk? Guido Mangnus: “Het is een markt die we nog niet eerder invulden. Door de samenwerking met de Dewulf en Miedema zijn we nu wereldwijd actief. Daarom hebben we gezamenlijk besloten een continentale rooier te ontwikkelen: de Torro.” Een ander belangrijk aspect voor de internationale markt: De Torro kan zowel in het groen als op doodgespoten percelen rooien.
Klant-specifieke rooimachine
Het bedrijf gaat met het introduceren van deze 2-rijige getrokken zeefbandrooier onder andere de concurrentie aan met de Grimme SE. Mangnus: “In dat segment moet je deze machine wel zien, met dit verschil: de Torro is vanaf de basis ‘customerwise’ opgebouwd als een klant-specifieke rooimachine. De klant kan dus afhankelijk van het gebied (omstandigheden) en de grondsoort waarop hij teelt zelf bepalen welke opties hij wel of niet nodig heeft. Op deze 0-serie (die aan een Wit-Russische klant is verkocht) zit een 1,50 web, maar er kan ook een 1,65 web op de getrokken opnamebek gemonteerd worden. Er zijn (internationaal) natuurlijk gebieden genoeg waar akkerbouwers prima uit de voeten kunnen met een standaard aardappelvriendelijke machine. In West-Europa willen telers vaak wat extra opties en dat is allemaal mogelijk bij de Torro.”
Razendsnel wisselen van rooikit
Eén van die opties is de hydraulisch aangedreven eerste zeefketting (standaard 3200 millimeter). De variabele snelheid en de mechanische aangedreven klopper met een manuele regelbare intensiteit – zijn bovendien optioneel regelbaar vanuit de cabine. Ook is er erg gelet op gebruiksvriendelijkheid. Om de telers het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken is de Torro uitgerust met een getrokken oscillerende rooiunit met een Quick Change System. “Sommige klanten willen de ene dag in ruggen rooien en volgende dag uien laden. Dit systeem maakt het mogelijk om in een kwartier tijd te wisselen van rooikits”, aldus Mangnus.
“Ingezet op aardappelvriendelijkheid en gebruikersgemak”
“Om economische en kwaliteitsverliezen te voorkomen door beschadigd product heeft Dewulf de gepatenteerde ‘Inclino Master’ ontwikkeld. Dit innovatief optioneel systeem meet, controleert en corrigeert voortdurend de parallelliteit van de rooiunit in relatie met het veld. Dit wordt gedaan door de buitenste diabolo’s.” Mangnus vervolgt zijn technische uitleg over de Torro: “Zowel mechanisch als hydraulisch wordt de druk en weerstand gemeten. Daarmee wordt de diepte automatisch ingesteld. Er is in het gehele ontwikkelingsproces ingezet op gebruiksvriendelijkheid. Door veel te testen hebben we bij al deze zaken stapsgewijs het optimum bereikt. Praktijktesten zijn daarin cruciaal, want alleen daarmee kan je echte kwaliteitsverbeteringen doorvoeren.”
Vlaggenschip
De Torro kan worden samengevat als een zeer stabiele, gebruiksvriendelijke machine die ook met een kleine trekker op vele ondergronden uit de voeten kan. Dankzij de vele opties is de zeefbandrooier internationaal inzetbaar en vanwege de gekromde doorvalmat uiterst productvriendelijk. Mangnus: “Het is altijd een uniek moment als je een nieuwe machine mag introduceren. We zijn echt trots op ons nieuwe vlaggenschip in het segment van de lichte verstekrooiers.”
Lees meer over de unieke eigenschappen van de Torro in een uitgebreid interview met Guido Mangnus in de Akkerbouwkrant van 20 oktober (oogsteditie).