Het huidige pootseizoen toont een nieuwkomer in het veld, met de lancering van de getrokken Ceres 450 pootcombinatie van aardappelmachineproducent AVR. De Ceres 450 is een 4-rijige getrokken pootmachine met een bunkercapaciteit tot 3.500 kg (4×75 cm) of 4.000 kg (4×90 cm).
De Ceres 450 in een notendop
De Ceres 450 is een 4-rijige getrokken pootmachine met een bunkercapaciteit tot 3.500 kg (4×75 cm) of 4.000 kg (4×90 cm). Elke pootrij kan handmatig (of elektrisch als optie) ontkoppeld worden. De stuurwielen genieten een brede uitslag van 30° (+15°, -15°). Door de uitgekiende mechanische constructie, blijft de draai-as altijd verticaal en blijven alle wielen altijd in contact met de bodem.
Getrokken voordeel
Het grote voordeel van poten met een getrokken machine is, naast de gewichtsverdeling, het feit dat de gebruiker de Ceres 450 kan combineren met grondbewerkingsmateriaal zoals de speciaal ontworpen AVR GE-Force C frees, de gewone AVR GE-Force en met andere merken.
Optie Culti Control
Een handige optie is de Culti Control. Die zorgt ervoor dat de GE-Force C altijd een constante freesdiepte aanhoudt. Hiermee vermijdt de gebruiker dubbel frezen. De pootdiepte is altijd onafhankelijk geregeld.
Rechte of bolle flanken tijdens de rugvorming
Om een goede rug te vormen is de keuze en afstelling van de aanaardkap cruciaal. Daartoe beschikbaar op de 4×75 versie zijn ofwel de aanaardkap met smalle top ofwel de kap met brede top (in Borium 27 slijtplaten met speciale coating) met rechte flanken. De 4×90 versie heeft een aanaardkap met brede top (eveneens Borium 27 slijtplaten) en rechte flanken.
Standaard wordt de aanaardkap aangestuurd door een automatische drukregeling. Een accumulator in het hydraulisch circuit zorgt voor een constante druk op de kap. Daarnaast kan de gebruiker ook kiezen voor het gekende PDC-systeem (Proportionally Distance Control) waarbij met behulp van twee ultrasoonsensoren de hoeveelheid aarde in de kap gemeten wordt. Op basis van deze input, wordt de druk op de kap bijgestuurd, om een gelijkmatige rugvorming te behouden.
Op een pootmachine zonder aanaardkap kan de kipbunker zo ver gezakt worden dat een trailer met pootaardappelen rechtstreeks in de bunker van de pootmachine kan gelost worden. Hiervoor moet enkel de houten balk gedemonteerd worden.
Bodem- en gewasbescherming
De bodem sparen tijdens het poten? De anti-erosie optie maakt met op- en neergaande bewegingen kleine drempeltjes tussen de aangeaarde ruggen. De drempels vermijden dat grond afloopt bij hevige regenval. De pootmachine kan ook extra uitgerust worden met een fertilizer, een poeder-, granulaat- en/of spuitinstallatie om de gewassen te beschermen.
Bediening
De opbouw van de bediening van de Ceres 450 volgt dezelfde logica als bij andere AVR-machines. Op het 7” touchscreen kan de gebruiker zelf macro-functies programmeren, om bvb het inzetten en eindigen van de rij telkens via één druk op de knop op dezelfde manier te laten verlopen. De bijhorende joystick ligt ergonomisch in de hand.
Als de trekker kan uitgerust worden met een GPS-systeem met sectiecontrole kan deze het volgende aansturen: het uit- of inschakelen van de pootkanalen en hun trillers en spuitdoppen, het spuitpadensysteem. In hellend gebied is het ook aan te raden om de wielsturing op GPS te laten verlopen (door GPS-leverancier).
In de praktijk
De AVR Ceres 450 is in primeur te zien tijdens Potato Europe in Emmeloord op de AVR-stand. Beursdata: 13 & 14 september.
Bron: AVR