Het Deense FarmDroid heeft in Europa meer dan honderd robots lopen voor zaaien en onkruidbestrijding. De Nederlandse en Vlaamse teler kijkt vooralsnog de kat uit de boom. K.A. Havelaar & Zn bv uit Bleiswijk is inmiddels importeur en ziet de techniek als een mooie aanvulling op onder andere de slimme schoffelmachines die onder de merknaam HAK bekend zijn. Cichoreiverwerker Sensus is de eerste partij die een FarmDroid heeft aangeschaft. “We hebben pioniers nodig. Daarna gaat het zich als een olievlek verspreiden.”
FarmDroid voor cichorei- en bietenteelt
Verwerker Sensus, onderdeel van Royal Cosun, gaat de FarmDroid inzetten in de cichorei- en bietenteelt. “We participeren mee in Groeikracht, een initiatief van Cosun. We constateren dat onkruidbeheersing een belangrijke uitdaging in de cichoreiteelt blijft. Het beschikbare pakket aan herbiciden is mager en staat onder druk. Bovendien groeit het gewas relatief traag. Het duurt dus lang voor je en gewasrij kunt controleren en daarop kunt navigeren”, schetst René Schunselaar, manager agro bij Sensus.
Voor de cichoreiteelt stimuleert Sensus mechanische onkruidbestrijding met precisie technologie zoals bijvoorbeeld precisieschoffels. “Behalve als antwoord op minder beschikbare herbiciden blijkt uit onderzoek dat herbicidengebruik na opkomst het opbrengstpotentieel kan drukken. Chemie na opkomst van de cichorei vervangen door mechanisch helpt daarmee ook de opbrengst vooruit. Behalve het stimuleren van oplossingen die vandaag al beschikbaar zijn (camera- of gps gestuurde precisieschoffels, moderne wiedeggen, red.) kijken we ook naar innovaties. Juist omdat cichorei een trage ontwikkeling kent, is technologie gebaseerd op beeldherkenning een lastige in cichorei.” Vorig jaar is de FarmDroid op het pad van Sensus gekomen.
Zaaien met precisie
“In Frankrijk hebben we dit apparaat op een praktijkperceel cichorei prima werk zien doen. Dit autonome werktuig is gebaseerd op precisieplaatsbepaling in plaats van op beeldherkenning en dat biedt zeker voor cichorei voordelen. “De Deense fabrikant hanteert de overtuiging ‘if we can seed it, we can weed it’. De FarmDroid zaait het gewas, onthoudt de precieze locatie van het zaadje en weet daarmee waar het gewasplantje staat en begint met schoffelen voordat er een gewasplant en onkruid zichtbaar is.”
“Ook het precies zaaien is voor cichorei een voordeel. Als je dan vervolgens al begint met schoffelen als er nog geen groot onkruid staat, dan kun je het perceel schoon houden. Alle andere manieren van schoffelen, precisie of niet, begint eigenlijk te laat en laat het onkruid eerst groeien. Tel daarbij het honderd procent CO2 neutrale karakter (de machine werkt volledig op zonne-energie, red.), het lichte gewicht en daarmee het sparen van de bodem, en dan heb je de volledige motivatie die ons heeft doen besluiten om de FarmDroid aan te schaffen voor in de cichorei.”
Ervaring op doen met de FarmDroid
Het aankomende seizoen gaat Sensus op drie percelen, twee met cichorei en één met bieten ervaring op doen. “Dit wordt geen strokenproef, maar ervaring op doen in de praktijk. We gaan telers vragen om een perceel zaaiklaar te maken. Daarna zullen we met de FarmDroid een deel van het perceel zaaien en onkruidvrij houden en vergelijken met het deel dat de teler zelf op de gebruikelijke manier zal doen.”
Grote markt voor FarmDroid in Europa
Koos Havelaar van K.A. Havelaar & Zn bv is ervan overtuigd dat er een grote markt is. “Momenteel gaat de FarmDroids al warme broodjes in Europa. Het kan tevens een antwoord zijn op het steeds minder beschikbaar zijn van handmatige onkruidverwijdering. In Nederland en Vlaanderen kijken de telers nog wel de kat uit de boom. Er wordt mondjesmaat om gevraagd. Wij zien daarentegen de potentie. De FarmDroid is gewoon een mooie aanvulling op ons assortiment. Het is een koude start, maar veel telers kennen onze naam en service. Dat straalt een stukje vertrouwen uit.”
Volgens Havelaar is het geen gok. “Dat het een sneeuwbaleffect gaat veroorzaken, is in mijn ogen een gegeven. Wij zien met onze machine eigenlijk overal dat één verkoop altijd vervolgverkopen oplevert. Sensus is de eerste en we hebben één reservering. De FarmDroid gaat z’n meerwaarde bewijzen en dan verspreidt het zich als een olievlek. Er is sowieso nog een aantal beschikbaar voor de Nederlandse markt.”
Tekst: Martin de Vries
Beeld: FarmDroid
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.