In Zuidoost-Nederland wordt de schade van de grote hoeveelheid neerslag in de vorm van regen en hagel steeds duidelijker. Het betreft de percelen die langer dan een etmaal onder water hebben gestaan of verzadigd zijn geweest. De groeiachterstand loopt soms op tot wel 4 weken; sommige perceelsgedeelten kunnen als verloren worden beschouwd.
Door het water zijn veel diepere wortels afgestorven. Cichorei reageert hierop door veel zijwortels te vormen aan de hoofdwortel (‘baardvorming’). Het loof wordt lichtgeel van kleur en groeit tijdelijk niet meer. Soms kleuren de bladranden en nerven rood; dit is een stressreactie van de plant. Pas na verloop van tijd worden er weer nieuwe bladeren gevormd en gaat de wortelgroei weer verder. Eventueel kan geprobeerd worden om met bladmeststoffen de loofontwikkeling te stimuleren, maar dit is doorgaans niet rendabel.
De vele neerslag werd gevolgd door een droge, warme periode in de tweede helft van juli. Dit veroorzaakt met name in de getroffen gebieden direct droogtestress doordat de diepere wortels ontbreken. Wanneer regen uitblijft is beregening eerder nodig dan in andere jaren.
Naast groeiremming speelt er het probleem van wortelrot. Vanuit Zuidoost-Nederland zijn er gewasmonsters ingestuurd en onderzocht bij het IRS. In enkele monsters is bij wortelrot vanuit de kop rhizoctonia vastgesteld. Nader onderzoek zal uitwijzen of deze schimmel uit een andere groep komt dan die suikerbieten aantast.
Na veel regen wordt er vaak geschoffeld om lucht in de dichtgeslagen grond te krijgen. Hiervan is een positief effect in cichorei niet aangetoond. Vanuit de bietenteelt is bekend dat (aanaardend) schoffelen het risico vergroot op rhizoctonia. Door het schoffelen kan er stof met schimmelsporen in de kop van de wortels terecht komen wat wortelrot kan veroorzaken.
De gevolgen van deze extreme weerssituatie zullen tot aan de oogst zichtbaar zijn.
Bron: Sensus