De vorst van de afgelopen dagen was een geschenk van ‘moeder natuur’. Even de schaaf over de grond is gunstig ter voorkoming van aardappelopslag, phytophthora en aardappelmoeheid. Helaas hebben niet alle akkerbouwers optimaal kunnen profiteren van de vrieskou. Jan Reinier de Jong uit Odoorn (Drenthe) hoopte al een tijdje op vorst, maar een laagje sneeuw gooide roet in het eten: “We hebben hier de nodige sneeuw gehad, de grond is daardoor nagenoeg intact. Alles onder de drie centimeter is niet ingevroren. In enkele nachten zakte de temperatuur tot min acht, zonder sneeuw was alles mooi kapot gevroren.”
Jammer
De Jong is positief ingesteld en wil dan ook niet spreken van een gemiste kans: “Het is wel jammer, maar aan de andere kant moeten we ook gewoon blij zijn met wat we nu gekregen hebben. Alle beetjes helpen en wijze mannen zeggen altijd dat de meeste Elfstedentochten in februari worden verreden, dus wie weet wat er nog komt.”
De Drentse akkerbouwer maakte van de nood een deugd door deze week nog even snel de groenbemesters in te frezen: “Ook daarvoor was het wachten op vorst, want het land was nog te nat. Op bepaalde plekken was het nog steeds behoorlijk vochtig, maar we hebben er toch mooi even overheen kunnen rijden. De groenbemester kan nu zijn bufferende werking waar gaan maken.”
Voorjaar steeds vroeger
Voor een optimale bodemgesteldheid voor het komende groeiseizoen is een terugkeer van koning winter nog wel gewenst: “Anderhalve week stevige koude vorst tussen de min 5 en min 10 zou mooi zijn. Dan zijn de aardappelresten wel weg. Als een echte koude periode uitblijft dan is schoffelen een optie en voor een deel kunnen we dan nog chemisch gaan ingrijpen, maar dat kost tijd en geld. Het liefste hebben we natuurlijk dat de natuur dit zelf regelt, dus we houden de weersverwachtingen komende tijd goed in de gaten.”
De Jong vervolgt: “De ervaringen in de laatste jaren leert ons wel dat het voorjaar steeds vroeger komt. Met de hogere temperaturen van nu groeien de groenbemesters wel mooi, maar ook het onkruid blijft maar groeien. Kijk maar naar het gras in de tuin, dat is ook langer dan normaal. We houden de moed erin, vorig jaar is het zonder echte winter ook goed gekomen, dus dit jaar komt het ook wel weer goed.”