Loonbedrijf Van den Houdt uit het Zuid-Limburgse Banholt kocht bijna dertig jaar geleden een zesrijige zelfrijdende bietenrooier. Ze waren daarmee de eerste van de streek. In die tijd was dat een dergelijke rooimachine heel speciaal en wel erg groot. Tegenwoordig rijden ze met de Vervaet 17T uit 1999. De gereviseerde rooier heeft ondertussen 7852 uren op de teller. Mede door de vaste chauffeur en goed onderhoud is het de rooier niet aan te zien dat deze al 25 jaar oud is. Grote pluspunten zijn de capaciteit, de reinigingskwaliteit en de service uit de fabriek. Voor Van den Houdt zijn de hydraulische rijmotoren het grootste minpunt van de rooier.
Een ‘nieuwe’ Vervaet 17T
Al 46 jaar rooit Jef van den Houdt (65) al bieten, de eerste jaren met een Volvo BM 814 met Matro rooidelen. Nu al voor het elfde seizoen met de Vervaet 17T. De machine uit Biervliet is bij het bedrijf uit Banholt aan zijn tweede leven bezig. De in 1999 gebouwde rooier werd in het voorjaar van 2012 gekocht. Toentertijd had de Vervaet ongeveer 5500 uren op de teller. Van den Houdt liet het rooigedeelte compleet reviseren bij Vervaet. “Het sterke punt van Vervaet is dat zij een tweedehands rooier compleet opnieuw opbouwen. Je koopt als het ware een nieuwe machine. Iets wat voor ons heel interessant was”, vertelt hij.
Een passende machine
Voor Van den Houdt was het 25 jaar geleden duidelijk: “We zagen meteen dat de rooier bij ons bedrijf paste. Niet veel elektronica, geen printplaten, gemakkelijk te bedienen en erg gemakkelijk in onderhoud.” Dat laatste is erg belangrijk want alle onderhoud wordt zelf gedaan. Na de revisie is na een jaar draaien een hydrauliekblok en een ventielenblok vervangen. Twee jaar geleden heeft Van den Houdt nog een nieuwe elevatorband moeten installeren. Negatieve punten heeft de machine echter ook. De rooier is niet alleen erg luid, maar verliest in de Limburgse heuvels ook flink wat vermogen door de hydraulische rijmotoren.
Langer doorrijden
Bij Van den Houdt rijden ze graag langer door met de trekkers en machines dan de gemiddelde gebruiker. De drie John Deere 6910 trekkers hebben tussen de vijftien- en zeventienduizenduren. Verder behoren drie…
VERDER LEZEN?
Nieuwsgierig naar het hele artikel? Met een abonnement op vakblad de Loonwerker krijg je elf keer per jaar het laatste nieuws rondom een actueel thema thuis op de mat. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector.
Tekst en beeld: Jens Kusters