Robin de Bruijne, als zzp-er een van de vaste chauffeurs bij loonbedrijf Vedelaar uit Nagele, heeft een primeur. Hij bestuurt de eerste Vervaet Beet Eater in Nederland, die is uitgerust met een rollenbedreiniger. De set vervangt de eerste twee reinigingszonnen. Dit levert minder puntbreuk en bietbeschadiging op. Bovendien blijft het bouwland vlakker achter. Belangrijk voor boeren, die met niet-kerende grondbewerking (nkg) telen en zo mooi mogelijk willen inzaaien na de oogst.
Nieuw materieel
De Beet Eater 625 is voor dit rooiseizoen nieuw aangeschaft als vervanging voor de derde Grimme Maxtron, waarvan er nu nog twee op het bedrijf operationeel zijn. “Omdat de Maxtrons niet meer gemaakt worden, zijn we op zoek gegaan naar vervanging”, geeft Joop Vedelaar aan. “Qua rooikwaliteit en reinigingscapaciteit plus de lage bodemdruk zijn we bij de Beet Eater 625 uitgekomen. De Maxtrons scoren heel goed op minimale bietverliezen door puntbreuk en hele bieten. Met de keuze voor een rollenreiniger op de Beet Eater 625 willen wij ook de bietverliezen verder minimaliseren.”
Een kilo biet brengt drie keer zo veel op als een kilo grond
Vedelaar, zelf ook akkerbouwer, heeft de focus in de rooiaanpak altijd op bietbehoud. “Bij een bietenprijs van 35 euro per ton en een tarrabijdrage van 12,50 euro per ton, brengt een kilo biet drie keer zoveel op als een kilo grond. Dus of het nu nat is of droog; ga voor zo min mogelijk beschadiging. Bovendien kunnen ‘veel beschadigde’ bieten ten opzichte van ‘licht beschadigde’ bieten wel honderd vijftig tot tweehonderd gram suiker per ton per dag meer verliezen.
Als je de bieten zes weken hebt liggen kunnen die verliezen oplopen tot wel vijf procent suikerverlies, veroorzaakt door ongeveer een half procent verlies aan suikergehalte.” Vedelaar, zelf ook overgestapt op NKG, ziet nog twee voordelen aan deze machine. De zes banden op negentig centimeter (CEREXBIB2 VF 900/60 R38 CFO) geven een zeer lage bodemdruk, ondanks de bunkercapaciteit van 25 kuub. Daarnaast valt de rooigrond nu mooi gelijkmatig door de rollenset naar beneden, waardoor het land vlak achterblijft wat de grondbewerking bij inzaai vergemakkelijkt.
Reiniging
De rollenset draait (onkruid) kluiten en harde stengelresten direct weg. De rollen reinigen wel minder grond van de bieten zelf af waardoor die meer ‘bekleed’ de machine ingaan. Levert dat geen problemen op onder nattere omstandigheden? Daar is Vedelaar niet bang voor. “Deze machine is gebouwd als negenrijer dus de machine heeft genoeg reinigingscapaciteit als zesrijer. Dat het met het reinigende vermogen van de BE 625 wel goed zit is tijdens Beet Europe 2010 al bewezen. Het onderste deel van de veerrekken rondom de vierde en de vijfde reinigingszonnen, die het snelst draaien, hebben we afgezet met een dichte plaat van circa twintig centimeter hoog om ook hier bietbeschadiging te voorkomen.”
Afstelling
Bij inbedrijfstelling bleek al snel dat de wokkeling van de eerste rollen te weinig drang naar voren veroorzaakten. Hierdoor bleven kleinere bieten teveel hangen voor de rooischaar, dreven af naar de buitenkant en tuimelden van de rollenset af. Na het aanpassen van de ‘spoed’ op de rollen naar de juiste ‘drang’ naar voren op de rollen is dat verholpen. Vedelaar wil vanaf begin oktober, als het ‘natte seizoen’ begint, experimenteren met een rollenset met grotere rollen en wokkels om de bieten meer omhoog te laten springen zodat er meer reiniging op de rollen ontstaat. Daarnaast wordt het rollenbed als geheel nog wat omhoog gezet, zodat het loof er beter onderdoor kan.
Transport op maat
Om snel te lossen heeft Vedelaar in samenspraak met Bart Agro Mechanisatie de laadbak van de VGM EV 30 met dertig centimeter laten verbreden. Hierdoor past de bunkerinhoud van een regulier rondje in de Flevopolder (twee keer driehonderd meter) er makkelijk in. Ook bij stijgende opbrengsten in de toekomst. Met de hydraulische vering kan de kipper aan één zijde omhoog gelift worden. Bij het lossen van de bunker heeft de chauffeur op de rooier zo perfect zicht op de kipper inhoud wat het lossen ook bespoedigt. Veel klanten kiezen ervoor om de T7 en de kipper in te schakelen voor het bietentransport.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar