AVR is in België en Nederland een bekende naam als fabrikant van teeltmachines voor de aardappelindustrie. Het merk exporteert ondertussen ook steeds meer naar het buitenland. En dat met machines die meer en meer voorzien worden van technologische innovaties. De redactie ging langs in thuishaven Roeselare en had een uitgebreid gesprek over de AVR Connect-technologie, de nieuwste inschuurmachines die recent gelanceerd werden en de viering van het 175-jarige bestaan van het bedrijf.
De redactie sprak met Kristof De Ruyck, verantwoordelijk voor de verkoop voor de Belgische en Nederlandse markt. We hadden ook de gelegenheid om Fries Spillebeen te ontmoeten, die gespecialiseerd is in de AVR Connect-technologie. AVR Connect is volgens de specialist een systeem waarmee AVR-machines kunnen worden aangesloten op een platform dat alle gegevens van de machine samenbrengt. “Dit is toegankelijk via een pc of smartphone. Het is een Smart Farming tool die een hele reeks gegevens samenbrengt die op afstand bekeken kunnen worden.
In eerste instantie werd het ontwikkeld voor R&D-doeleinden. Ons oorspronkelijke idee was om zicht te hebben op de werking van onze machines over de hele wereld. Zo kunnen we machines die zich in het buitenland bevinden op afstand monitoren. Toen realiseerden we ons dat dit ook interessant was voor de eindklant. We hebben er dus aan gewerkt om het voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor zij die er minder in thuis zijn.”
Demo met planten in de vorm van AVR-logo
Kristof De Ruyck voegt eraan toe dat de Puma 4.0 en de Spirit 7200 standaard zijn uitgerust met AVR Connect. Op de Ceres 440 en Ceres 450 is het een optie. Binnenkort is het ook beschikbaar op de nieuwe Spirit 9200i. “Ons doel is dat alle toekomstige machines AVR Connect-compatibel zijn. Natuurlijk heeft dit niet voor elke machine een grote toegevoegde waarde, maar naar mijn mening moeten alle AVR-machines er in de toekomst mee uitgerust zijn. Zo is alles snel en eenvoudig terug te vinden op één centraal platform zowel voor de dealer als de eindklant.”
AVR Connect zorgt ervoor dat gebruikers van een AVR-planter onder meer de plantafstand kunnen zien maar ook het percentage missers, het exacte aantal geplante aardappelen, spuitsporen, eventueel met een dichtere beplanting aan weerszijden van de niet-geplante passages, de dosering van eventueel gemonteerde vloeibare meststof applicatoren en de toediening van granulaten of zelfs de druk op de aanaardkap. Dit laatste kan gekoppeld zijn aan de opbrengstkaart van de rooier, zodat je kunt zien waar de slechte plekken zitten in een perceel.
Om dit visueel te maken, deed AVR een demo waarbij op bepaalde plaatsen niet is geplant om zo het AVR-logo weer te geven op een veld aardappelen. “Als we vandaag naar de satellietbeelden kijken, zien we dat het gelukt is”, zegt De Ruyck. “Dit is gedaan met behulp van een hydraulische planter, waarmee we elk element afzonderlijk konden deactiveren. Deze deactivering is nauwkeurig genoeg om dingen te kunnen tekenen. Het resultaat hiervan is binnenkort in de media verspreid.”
Kosten per bewerkte hectare kennen
Fries Spillebeen vertelt dat ze dankzij AVR Connect van een rooier informatie kunnen krijgen over de snelheid, de tractie, het aantal bewerkte hectares, enzovoort. “In samenwerking met Volvo hebben we toegang tot informatie over de motor, zoals het brandstofverbruik of het aantal draaiuren. Als er meetcellen op de machine zitten, kunnen we zelfs de opbrengst bepalen. In de toekomst kan dit misschien zijn gekoppeld aan andere technologieën om lokaal de tarra van de grond te bepalen.”
Uiteindelijk moet dit alles ertoe leiden dat gebruikers kunnen de kosten per bewerkte hectare te weten komen. De gebruiker voert de brandstofprijs en de kosten van de bestuurder in en het platform berekent de kostprijs van het gebruik van de machine. Op die manier weet de loonwerker hoeveel het kost voor elk perceel, wat erg handig kan zijn voor facturatiedoeleinden. Als meerdere machines op hetzelfde veld werken of als het werk over meerdere dagen is uitgevoerd, dan zijn de gegevens gecombineerd. Je kunt rapporten downloaden voor bepaalde velden of bepaalde data, zodat je het aantal hectares of de duur van het werk aan een klant kunt verantwoorden. Dit kan zijn gebruikt om de prijs van de service te berekenen.
Geschiedenis van de machine
Alle uitgevoerde acties zijn geregistreerd en kunnen later zijn bekeken”, aldus Spillebeen. “Er is dus een nauwkeurige geschiedenis van alles wat er met de machine is gedaan. Op deze manier kunnen we, als er een probleem is, op afstand een diagnose stellen omdat elke foutcode is vastgelegd. De technicus kan dus op AVR Connect kijken om zijn interventie van tevoren voor te bereiden en de onderdelen meenemen die hij denkt nodig te hebben. Bovendien kunnen updates nu ook op afstand zijn uitgevoerd. Op de Puma 4.0 kan het scherm van de machine op afstand zijn bekeken op dezelfde manier als in de cabine. Dit is soms handig om bijvoorbeeld instructies te kunnen geven aan de bestuurder via de telefoon.
Op dit moment zien we of honderd procent gebruik of helemaal geen gebruik. Het is belangrijk om te onthouden dat wanneer klanten de machine in ontvangst nemen, ze zich moeten registreren en ook moeten inloggen in het systeem. Slechts de helft van de klanten registreert zich. Dit kan te maken hebben met het feit dat registratie niet steeds onmiddellijk gebeurt bij de opstart van de machine. Voorlopig is het nog steeds de dealer die dit aan de klant uitlegt.
En niet iedereen is al bekend met Smart Farming. Bovendien weten de meeste gebruikers niet wat er in AVR Connect zit. Toch zien we iets meer gebruik van Smart Farming in Nederland en gebruiken klanten met meerdere AVR-machines deze technologie ook vaker. In de toekomst willen we een manier ontwikkelen om dealers te overtuigen dit systeem meer te gebruiken, wat zowel voor hen als voor de gebruikers voordelig is. Het doel is dat elke klant die een AVR-machine heeft, ook AVR Connect zal hebben.”
Eenvoudig maar toch hoogtechnologisch
Het streven van AVR is om machines te bouwen die eenvoudig, robuust, gebruiks- en reparatievriendelijk zijn. Kortom, machines die doen wat ze moeten doen zonder dat ze te complex zijn. “Dat wil niet zeggen dat ze niet hoogtechnologisch zijn natuurlijk”, zegt De Ruyck. “Maar het is vooral het gebruik dat eenvoudig moet blijven. Een voorbeeld daarvan is het ACC-frame dat automatisch de rooidiepte van de regelt op onze Puma-machines. Ik zeg graag dat onze machines zijn gebouwd voor en door boeren, dus steeds ontworpen vanuit het standpunt van de eindgebruiker.
Helaas zijn ze maar een paar maanden gebruikt, maar ze moeten in die korte tijd wel continu kunnen draaien. Ze mogen dus niet te lang stilstaan na een defect. Het scherm moet ook aangeven wat het probleem is als er iets fout gaat. Ze moeten ook eenvoudig te gebruiken zijn. Bij ons zijn de bedieningselementen op het scherm eenvoudig en bestaan ze uit symbolen. Deze zijn groen of rood (0 of 1) afhankelijk van of de functie in gebruik is of niet. Op deze manier kan zelfs een onervaren bestuurder onze machines bedienen.”
Nieuwe machines voor inschuren
Onlangs kondigde AVR ook aan dat er drie nieuwe machines aankomen voor het inschuren. De Scorpio is een nieuwe kistenvuller. “Het is een machine die eenvoudig in gebruik is en voldoet aan de AVR-principes om machines te ontwerpen die niet al te complex zijn, geen overbodige parameters hebben en gemakkelijk te herstellen zijn”, aldus De Ruyck. “Deze kistenvuller is bijvoorbeeld volledig elektrisch aangedreven. Deze machine kan paloxen met een lengte tussen 1,6 meter en 2,4 meter vullen. Hij heeft een capaciteit van 75 ton per uur, wat overeenkomt met ongeveer één kist per minuut, afhankelijk van de grootte van de palox. Om schade te beperken, is de valhoogte steeds minimaal. De lijn kan continu draaien: er is een buffercapaciteit voorzien voor het verwisselen van kisten. Bovendien kan hij zijn aangesloten op andere transportbanden en kan hij de lijn automatisch vertragen voor extra buffercapaciteit.”
“De Mamba transportband is feite het nieuwe model van onze CTK. Er zijn twee versies beschikbaar: de 80-6 met een maximale hoogte van zes meter en de 80-10 met een maximale hoogte van tien meter. De valhoogte kan zijn aangepast. De grote vernieuwing is dat de Mamba nu via Line Control verbonden kan zijn aan de andere inschuurmachines, wat niet mogelijk was met de CTK. Hij kan zijn uitgerust met zwenkwielen, wat handig is om bijvoorbeeld een planter te vullen. Een aandrijving met variabele snelheid is als optie verkrijgbaar.
Python-S
Tot slot is er de Python-S, een enkelvoudige transportband. Voorheen boden we alleen duobanden aan. Er zijn drie lengteversies beschikbaar: zeven, negen en elf meter. De band is tachtig centimeter breed, met een maximale capaciteit van 340 ton per uur. Een zelfgeleidingssysteem zorgt ervoor dat de band steeds gecentreerd blijft. Het kan zijn geïntegreerd in de inschuurlijn via Line Control Ook dit is een eenvoudig ontwerp met slechts twee knoppen – AAN/UIT – en een optionele frequentieomvormer om de bandsnelheid te wijzigen. De hoogte van de voeten kan handmatig via een hydraulische pomp of mechanisch worden ingesteld. Dit zorgt voor een zacht transport van de aardappelen met minimale valhoogte.”
AVR bestaat 175 jaar
2024 is een belangrijk jaar voor de fabrikant uit Roeselare. Het bedrijf bestaat immers 175 jaar. Deze verjaardag is uiteraard gevierd. Kristof De Ruyck: “We zijn van plan om op het einde van het jaar evenementen te organiseren voor onze dealers en klanten. We hebben ook een jubileumversie van onze Puma 4.0 voorgesteld. Deze zal de kleuren en logo’s van de eerste machines van het merk dragen. We hebben al zes machines verkocht die dit speciale kleedje krijgen. Daarnaast hebben we ook samengewerkt met miniatuurfabrikant Marge Models om onze rooiers in schaal 1:32 te kunnen aanbieden. Elke klant die dit jaar een Puma heeft besteld, ontvangt een miniatuur van zijn machine. Tegelijkertijd hebben we ook onze AVR-fanshop ontwikkeld, waarmee iedereen gemakkelijk onze merchandisingartikelen kan bestellen. Ook tijdens de beurs Interpom zal de verjaardag van AVR uitgebreid in de kijker gezet zijn.”
Tekst en beeld: Antoine Van Houtte
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.