Akkerbouwer Michiel van Andel voorziet voor de komende voorjaarswerkzaamheden weinig problemen met de wateroverlast. Toch heeft hij een switch in zijn bouwplan moeten maken van tulpen naar bloemkool, omdat het najaar te nat was voor het planten van de bloembollen. Bovendien heeft de Emmeloordse akkerbouwer, zoals hij dat wel vaker heeft gedaan, de kopakkers losgetrokken met de spitmachine zodat de waterafvoer wordt bevorderd.
“Dat is voor mij eigenlijk niets nieuws. Meestal worden ze geploegd en nu heb ik ze gespit. De situatie is overigens niet nijpender dan andere jaren ondanks de grote neerslaghoeveelheden. Er komt eindelijk een periode van vorst aan, daarna zien we verder. Ik heb voorlopig nog andere werkzaamheden voor de boeg zoals onderhoud van materiaal, grond wegrijden en een stuk erf verbetering. Eind maart starten we de cyclus van bemesting, zaaien en poten.”
Bloggende boer
Van Andel is gevestigd in Emmeloord in de Noordoostpolder. Sinds november vorig jaar uit hij zich zo nu en dan via social media over de ‘positie van de akkerbouwer’ (‘bio tegen gangbaar is geen kwestie van zwart-wit’). Op www.bloggendeboer.com legt hij uit waarom hij kiest voor gangbare akkerbouw, maar dat hij tegelijkertijd biologische en duurzame oplossingen zeker niet uit de weg gaat. Hij sloot zich aan bij Boer Bewust, een instantie die niet tegen biologische akkerbouw is, maar die een genuanceerd beeld wil geven van de agrarische sector.
“Er wordt over ons gepraat, niet met ons”, aldus Van Andel. Dat gebeurt door een aantal organisaties. Neem Wakker Dier, Milieudefensie en Greenpeace, die van die origine nobele doelen hadden. Maar ze zijn vaak verworden tot organisaties die een heel eenzijdig geluid laten horen over de akkerbouw. Ik denk dat het belangrijk is dat wij als boeren daar een geluid tegenover zetten dat een genuanceerd beeld geeft over de landbouw en daarmee de eenzijdige perfectie van de consument doorbreken.”
Bouwplan 2018
Uien en witlof zullen het komende groeiseizoen de hoofdmoot van zijn bouwplan vormen. Verder teelt hij dit jaar wintertarwe, bloemkool en suikerbieten. Net als bij zijn collega’s kende ook Van Andel een uitstekende bietenopbrengst in 2017. “Die leveren wij op contractbasis aan de Suikerunie en doordat het aanbod groot is, staan de prijzen onder druk. Dus dat levert niet veel op, maar daar kan ik weinig aan veranderen.” In voorgaande jaren teelde Van Andel ook tulpen, maar die werden afgelopen teeltseizoen ingeruild voor de bloemkool. Of hij na dit jaar toch weer tulpen gaat telen, is nog maar de vraag. “Het zou bijvoorbeeld ook gras of extra wintertarwe kunnen worden.”
Winter
Niet alleen wateroverlast, maar ook droogte kenmerkte het afgelopen groeiseizoen. Mede daarom kocht Van Andel eind vorig jaar een andere beregeningsinstallatie die dit seizoen voor het eerst operationeel zal zijn. Voordat de werkzaamheden in het veld zich aaneenrijgen heeft hij nu nog even tijd voor zijn grote hobby skiën. Bij het nabijgelegen wintersportcentrum Ski-inn in Dronten geeft de veelzijdige akkerbouwer zelfs parttime ski-les. Alles bij elkaar is conclusie duidelijk: Van Andel is klaar voor de komende teeltjaar. De grond is losgetrokken om de waterafvoer te bevorderen, het bouwplan is vastgesteld en de beregeningsinstallatie staat klaar om droge periodes goed door te komen. Het enige dat nog ontbreekt is de hulp van Koning Winter: “Gelukkig gaat daar de komende dagen verandering in komen. Volgens de berichten gaat het flink vriezen. Dat is goed nieuws, want de akkers kunnen wel een beetje winter gebruiken.”