Het Duitse merk Horsch is bekend van zijn grondbewerkings- en zaaimachines. Sinds kort praat het ook een aardig woordje mee als het gaat om spuitmachines. Zonna B.V., gevestigd in Boekel en Beilen, is sinds 1 december 2015 officiële dealer van deze nieuwkomer op de Nederlandse markt. "We richten ons op akkerbouwers die een machine zoeken waar ze op de lange termijn wat aan hebben", aldus Gerard Mensen van Zonna. “We richten ons op de professionele akkerbouwer die op zoek is naar degelijkheid en duurzaamheid.”
Oerdegelijk
Horsch heeft bij veel akkerbouwers nog steeds het imago dat ze vooral grote machines bouwen voor mega landbouwbedrijven in het oosten van Duitsland en Rusland. Niets is minder waar. De best verkochte machine in het programma is de Terrano 3FX 3 meter cultivator. Horsch heeft zich de laatste jaren ontwikkeld naar een vooruitstrevend merk op grondbewerking en zaaitechniek. Slechts 7 procent van de totale omzet van 250 miljoen gaat naar de Russische markt. De belangrijkste markten voor Horsch zijn Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Polen. Deze landen zijn goed voor meer dan de helft van de omzet. Bij Horsch werken ongeveer 1.200 mensen.
De filosofie van Horsch is dat een klant zo lang mogelijk plezier heeft van zijn investering. “Originele slijtdelen zijn daarom zeer voordelig. Zo is de keuze voor een Horsch-machine een investering voor de toekomst”, aldus Mensen.
Filosofie
Horsch is ontstaan vanuit het akkerbouwbedrijf van Michael Horsch in Schwandorf Zuid-Duitsland. Het was de filosofie van Michael, ondersteund door zijn broer Philip, over minimale bodembewerking die hen aanzette tot het bouwen van de Horsch-machines.
De akkerbouwmachines van Horsch laten zich door één belangrijke eigenschap kenmerken: ze zijn ontwikkeld voor niet aangedreven grondbewerking. Mensen: "Er is echter één uitzondering. De 3 meter eg zaaicombinatie, maar voor het overige houdt men vast aan de niet aangedreven filosofie." Overigens is niet zomaar: "Horsch is fan van niet-kerende grondbewerking. In Duitsland werkt dat namelijk fantastisch. Gelukkig zijn ze wel zo realistisch dat ze begrijpen dat het in Nederland soms anders ligt. Ze staan open voor andere zaai- en spuittechnieken, zolang die maar bijdragen aan het beter bewerken van de bodem." Bij andere bewerkingen, zoals ploegen, kan Horsch een toevoeging zijn bij de voorbewerking of het naderhand bereiden van het zaaibed.
De beste slang is geen slang
Het paradepaardje van Horsch op het gebied van spuittechniek is de Leeb zelfrijdende/getrokken spuit. "Horsch bouwt die machine net iets anders dan normaal. Ze zijn een beetje bang van slangen. De beste slang is geen slang. Alles wordt aangedreven door middel van een hydraulische pomp en ook het aanzuigpunt wordt kort op de tank geplaatst; om zodoende de slang zo kort mogelijk te houden. De machine zit prima in elkaar: degelijk en duurzaam. Het bevat een RVS-tank en kan gemakkelijk gereinigd worden. Alles is er op gericht om het werk voor de akkerbouwer zo simpel mogelijk te maken."
Horsch bouwt de Leeb-spuitenlijn met een centrifugaalpomp. Dit is niet standaard in de West-Europese markt. Voordeel hiervan is dat je geen extra drukventielen en bypass kleppen nodig hebt. Dit maakt het systeem eenvoudiger te reinigen en blijft er minder restvloeistof achter. Het RVS-vat draagt daar ook aan bij. RVS is eenvoudig en goed te reinigen met hoge druk. In tegenstelling tot kunststof verweert het niet en blijft het oppervlak glad.
“Horsch is een perfecte aanvulling van het assortiment”
Zonna is eind vorig jaar een officiële Horsch-importeur geworden. Volgens Mensen een logische stap: "We hadden bij Zonna nog geen grondbewerkingsleverancier. Horsch diende zich op het juiste moment aan en paste perfect in ons totaalplaatje. Er is natuurlijk veel keuze, ook op de Nederlandse markt. We zochten echter naar een merk met een eigen verhaal. Horsch heeft naar onze mening meer verhaal dan het gemiddelde grondbewerkingsmerk. De filosofie, aandacht voor duurzaam bodembeheer en de lange termijnvisie als het gaat om het gebruik van machines sprak ons direct aan. Concurrenten van Horsch zijn merken als Väderstad en Lemken. Ook zij hebben een duidelijk eigen filosofie op het gebied van grondbewerking en zaaitechniek. Horsch valt in dezelfde categorie als deze merken, maar qua werkbaarheid steekt hij er zelfs bovenuit."
Machine moet bij akkerbouwer passen
Horsch bouwt voor de meeste grondsoorten en omstandigheden een goede machine. Een zeer uitgebreide lijn grondbewerkings- en zaaimachines bieden voor nagenoeg alle omstandigheden en grondsoorten een passende oplossing. “Wij willen de filosofie op grondbewerking van de akkerbouwer die vaak al meerdere generaties op een bepaalde grondsoort telen niet veranderen. Deze man weet zelf wat het beste is in zijn situatie. Wij willen met behulp van de Horsch-machines een toevoeging leveren hieraan. De machine moet bij de klant passen.”