Tegen de trend van ondiepe grondbewerking in, winnen diepploegen aan populariteit. WN Kramer uit Burgerbrug is importeur van ERMO. Deze diepploegen worden in het Italiaanse Casalbuttano geproduceerd en kennen een piek in de verkoop. Akkerbouwkrant sprak met twee akkerbouwers die beide met een ERMO-diepploeg type FS1 98 met achterschaar hun grond hebben verbeterd.
Akkerbouwer Nico Dieleman uit het Zeeuwse Kortgene kocht twee jaar geleden via landbouwmechanisatiebedrijf Zeelandtrac uit s-Gravenpolder een ERMO FS1 98. Inmiddels heeft de teler de diepploeg al weer doorverkocht. “Ik ben er namelijk klaar mee. Het werk is verzet”, verklaart Dieleman.
Verbeteren van de grond
De reden om te investeren in een diepploeg zat voor hem in het verbeteren van de grond. Het akkerbouwbedrijf verbouwt tarwe, bieten, aardappelen en zaaiuien. “We wilden de Zeeuwse klei iets mengen met de zanderige grond. Als het nat wordt door de regen, dan begint de grond te plakken. Door het mengen moet de slipbaarheid verminderen. De menging door het diepploegen heeft goed uitgepakt. Zo zagen we dat de grond boven het zaaigoed voor de bieten beter afsloot.”
Dieleman ploegde in de zomer van 2021 ongeveer zeven hectare. “Deze zomer hebben we nog een stuk van vijftien hectare geploegd.” Het werken met de ERMO is de Zeeuwse teler enorm goed bevallen. “Er is echt sprake van bodemverbetering.” Toch is het diepploegen inmiddels geschiedenis. De ERMO is doorverkocht en is inmiddels eigendom van een akkerbouwbedrijf in Dinteloord. “Het werken met de diepploeg is mij goed bevallen, maar voor mij is het nu geschiedenis. Ik heb inmiddels mijn ding gedaan. Waarom zou je ‘m dan in de schuur laten staan.”
Plaatgronden
Dirk Roodzant is akkerbouwer in het Brabantse Hank. Hij verbouwt aardappelen, suikerbieten, tarwe en uien in een rotatie van één-op-vier. De teler heeft daar te maken met plaatgronden op 30, 35 centimeter in zijn percelen. “Ik had al eens een rapport van DLV laten maken. Ik ben vervolgens ook zelf gaan nadenken en zo vond ik de weg. In de hoge stukken ploeg ik het zand boven. Dat schuif ik en diepspit ik vervolgens weer totdat er een homogene laag ontstaat.”
De ERMO-diepploeg kocht Roodzant een jaar of vier geleden via landbouwmechanisatiebedrijf Den Otter uit Bruchem. “Het diepploegen, afschuiven en diepspitten doen we ieder jaar. De klei leg ik beneden en meng ik op met het zand. Ongeveer 35 procent van de percelen pakken we zo aan.” Roodzant heeft goed resultaat met het aanpakken van de plaatgronden. “Als ik dat niet doe, verschraalt de grond op de plekken die ik afschuif.”
Hogere opbrengst van de gewassen
Roodzant merkt dat de aanpak van de plaatgronden resulteert in hogere opbrengst van de gewassen. “Groot voordeel is dat de bewortelbare diepte veel groter wordt. Ook kom je dichterbij het grondwater, wat met het oog op verdroging zeer positief werkt. Het positieve effect komt natuurlijk niet alleen door het diepploegen op tachtig centimeter, maar vooral door het egaliseren van de hoge plekken die ik afschuif en het diepspit op zeventig tot tachtig centimeter.”
Het afgelopen seizoen heeft Roodzant 37 hectare geëgaliseerd. Voor Roodzant is één ding zeker: “Deze diepploeg gaat nooit meer weg.”
Meer informatie
Meer weten over de mogelijkheden van ERMO-diepploegen? Kijk op wnkramer.nl, bel met +31 0226 381481 of mail naar info@wnkramer.nl
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: WN Kramer