Op het akkerbouwbedrijf van Ad en Karin Haverkamp in Middenmeer wordt er al weer volop gewerkt op de akkers. Ad gebruikt de eerste dagen van 2017 voor het strooien van kali 60 en dat heeft vooral te maken met de lagere temperaturen van dit moment: “De grond is nu redelijk hard. Je ziet nog wel een afdrukje, maar dat komt omdat de grond droog is. Het bovenste kluitje dat is blijven liggen na het ploegen dat rijd je kapot, dus als je achter je kijkt zie je af en toe waar je hebt gereden, maar het is niet zo dat je er gaten of sporen in rijdt.”
Omstandigheden
De akkerbouwer heeft zich voorgenomen om ieder jaar direct na de jaarwisseling het land op te gaan om kali te strooien. Dat lukt echter niet altijd: “Nee, ik probeer dat wel inderdaad. Vorig jaar hadden we heel veel regen in het begin van het jaar. Halverwege januari was het wel een keer min zes, maar de ondergrond was zo nat dat ik niet ben gaan rijden. In februari was er toen weer een beetje vorst en kon ik wel rijden. Alleen had ik voor die periode gepland om de wintertarwe stikstof te geven, dus dat kwam slecht uit. Vandaar dat ik nu zoiets had: dit jaar ga ik het eerder doen.”
Haverkamp teelt zijn gewassen op (humusrijke) zavelklei dat 25 tot 50 procent afslibbaar is. Het totaal areaal aardappelen en uien bedraagt iets meer dan achttien hectare. De teler zat met smart te wachten op dit winterweer: “Ja, maar dat komt ook omdat ik het privé ontzettend mooi weer vind”, lacht Haverkamp. “December was een hele droge maand, waarin we natuurlijk wel wat regen hebben gehad. Maar het is niet zo dat de ondergrond heel nat is, dus het land is zeer goed te berijden.”
Overbemesting
De akkerbouwer uit Middenmeer strooit de kali op de percelen die bestemd zijn voor de aardappelen en uien. Als frietaardappelteler kan hij niet zonder kali en ook zijn uien worden er volgens Haverkamp zeker slechter van: “Het zorgt voor een sterkere knol en hardere uien”, aldus Haverkamp. “Straks als de uien staan gooi ik er – met de langste dag – nog een keer kali overheen, voor de overbemesting. Je hoeft het niet op te hogen met kali, maar door flink kali te storten krijg je gewoon veel hardere uien. Bij de aardappelen doe ik tijdens de derde gift ook stikstofkali toevoegen omdat je dan minder rooibeschadigingen krijgt doordat die knollen sterker zijn.”
Minder rooibeschadigingen
Kali strooien gebeurt op het Noord-Hollandse akkerbouwbedrijf al sinds jaar en dag. De aardappelen overbemesten met kali doet Haverkamp echter pas sinds twee jaar. Welke effecten deze werkwijze daadwerkelijk heeft is dan ook nog niet helemaal duidelijk: “Als ik kijk naar het aantal rooibeschadigingen in de afgelopen twee jaar dan was dat wel echt onwijs netjes. We werken met een Dewulf bunkerrooier en die machine is gemaakt om te rooien als het nat is. Alle monsters die we na het oogsten hebben genomen zagen er netjes uit, dus ik had zoiets: volgens mij is het wel goed. Het schaadt niet, dus het kan er alleen maar beter van worden”, concludeert Haverkamp nuchter.
Weersomstandigheden bepalend
Haverkamp blijft de weersverwachting in de gaten houden, want nu de kali om het land ligt mogen de weergoden hun werk doen, zo stelt hij: “Er mag nu wel wat regen komen, want dan kan het zout eruit spoelen. Maar er zal vast nog wel wat neerslag komen voordat ik aan het planten en zaaien ben. De uien zaai ik altijd wel op tijd, maar met aardappelen ben ik niet iemand die dat per se vroeg in de grond wil hebben. Ik kijk meer naar de temperatuur dan naar de kalender: als het koud is en het blijft koud, dan wacht ik altijd met zaaien en planten.”