John Deere dealer Vervaet-Agri Machines uit Biervliet heeft in samenwerking met CZAV een uitgebreide eerste praktijkproef in wintertarwe uitgevoerd waarbij tijdens het mestuitrijden de gehaltes van de varkensdrijfmest werden gemeten. Dit meten gebeurt volgens NIRS (near-infrared spectroscopy) technologie op de sleepslangmachine. Een techniek waarbij het mogelijk is om tijdens het uitrijden van mest constant de gehaltes aan mineralen te meten. Vervaet is ook als fabrikant van mestapparatuur nauw betrokken bij de ontwikkeling van de mestanalyse techniek van John Deere (Manure Sensing).
Voordeel en doel van deze methode is dat de akkerbouwer direct weet hoeveel en waar de mineralen er zijn aangewend. Nu is dat pas bekend na analyse van de mestmonsters die worden opgestuurd na dat ze tijdens het laden zijn gevuld. Een proces dat al snel 2 tot 3 weken duurt en in een aantal gevallen zelfs langer. Een akkerbouwer kan daardoor moeilijk een vervolg bemesting inplannen of aanvullen als uit de analyse blijkt dat er minder mineralen zijn aangewend dan was verwacht. In de praktijk zijn er ook vaak aanzienlijke verschillen in gehaltes drogestof, stikstof, fosfaat en kali tussen verschillende mestsamenstellingen, opslaglocaties, transport vrachten en ook binnen tanks. Door het continu meten van de gehaltes tijdens het uitrijden wordt dit gecompenseerd en bestaat de mogelijk om te bemesten op basis van werkelijke gehaltes in kg per hectare.
Een tweede, zo mogelijk, nog belangrijker voordeel is, dat er door het voortdurend meten van de mineralen tijdens het aanwenden, een kaart ontstaat waaruit blijkt waar welke hoeveelheid aan mineralen is terecht gekomen. Deze kaart vormt in principe de taakkaart voor bijvoorbeeld de kunstmeststrooier om door middel van latere bemesting gericht aan te vullen. Ook zal het mogelijk zijn om de niet homogene mest gelijkmatiger aan te wenden door automatische regeling van de rijsnelheid of doorstroomhoeveelheid.
Om ervaring op te doen hoe met de gegevens in de praktijk kan worden omgegaan is CZAV betrokken bij een praktijkproef. De eerste resultaten zien er veel belovend uit en geven een belangrijke bijdrage aan precisie landbouw. We zien mogelijkheden om in de toekomst plaatsspecifiek te bemesten naar gewasbehoefte en opbrengstpotentieel op basis van taakkaarten.
In één van de rondgangen op tijdens de Open Dag van CZAV en Rusthoeve op woensdag 17 juni a.s. zal door een deskundige aandacht aan deze innovatieve techniek worden geschonken.
Meer informatie
CZAV
Oostelijke kanaalweg 5
4424 NC Wemeldinge
T.: +31 (0)113 629000
E.: marketing@czav.nl
W.: www.czav.nl