Potato Europe is al jarenlang één van de belangrijkste relatiebeurzen voor de Noord-Europese aardappelteelt. Decor voor de grootste openlucht aardappelbeurs van Europa was dit jaar het Belgische Kain.
Bezoekers kregen veel technische nieuwtjes voorgeschoteld op het gebied van poot- en rooitechnieken, maar bijvoorbeeld ook over kunstmeststrooiers. Volgens Guido Mangnus (marketing directeur dewulf-miedema) was het vooral op detailniveau genieten geblazen: “Het aantal grote veranderingen was beperkt, maar op detailniveau is goed te zien dat er zeer belangrijke stappen zijn gezet.”
Hot items
De beurs stond dit jaar in het teken van opschaling: het moet allemaal groter en sneller. De keten moet korter; samenwerking is het toverwoord. Ideale ingrediënten voor een relatiebeurs. Mangnus: “Deze beurs is super belangrijk voor ons. Goed georganiseerd. Een verticale beurs die zijn plaats verdiend heeft.” Belangrijke speerpunten voor de aardappeltelers zijn: bemesting, bodemkwaliteit en reiniging. Miedema scoorde op de beurs met name met de Erosion-Stop en de Flexiclean: “Met de Erosion-Stop hebben we een mooi vervolg gegeven aan de erosiebeperking. De Flexiclean zorgt ervoor dat op de rooier zelf gekozen kan worden wat het effect van de reiniging door de axiaalset moet zijn.”
Ketenoptimalisatie
Naast deze twee hot items kwam het bedrijf uit Winsum ook met een vernieuwde overlaadcombinatie die een 12-rols spiraalrol reinigingsunit heeft die op verschillende rolsnelheden ingesteld kan worden: “Het was voor ons een zeer succesvolle beurs. We hebben veel goede contacten gelegd waarmee we weer verder kunnen. Je merkt dat er steeds meer aandacht is voor ketenoptimalisatie. Bij dewulf-miedema zijn we daar ook voorstander van. Zolang er maar goed gekeken wordt naar de uitvoerders aan het eind van de keten: we kunnen wel steeds meer zaken vragen van de boer, maar het moet wel wat opleveren. Anders stopt de aardappelteler met investeren in de keten.”
Potato Europe 2015 was groter dan ooit. Ter vergelijking: op de vorige Belgische editie stonden 165 standhouders, dit jaar stonden er rond de 200 exposanten. Bijna 10.000 bezoekers bezochten deze editie en zagen vertegenwoordigers uit alle sectoren van de aardappelketen. Van bewaring tot handel, irrigatie tot transport en verpakking: alles was aanwezig.
Belangrijke ontwikkelingen
Populaire hotspots waren dit jaar de demonstraties van aardappelrooiers en inschuurlijnen, maar er bleek ook veel interesse voor de proefvelden en studiesessies. Traditiegetrouw worden de grote ‘klappers’ bewaard voor de AgriTechnica, maar desondanks viel er veel te genieten, vond ook Guido Mangnus: “Wij kijken – naast het netwerken – vooral naar ontwikkelingen en prestaties. Er zijn geen grote stappen gezet, maar er waren wel ontzettend veel belangrijke doorzettingen te ontdekken. Die ontwikkeling is zeer positief voor de aardappelbranche, want voor het verhogen van de opbrengst per vierkante meter moeten we het vooral in de details zoeken.“
Volgend jaar wordt het evenement op 14 en 15 september gehouden in het Franse Villers Saint Christophe.
Bovenstaande foto is genomen door Marcel van Coile