De mooiste kunstmeststrooiers stonden te pronken tijdens de Interpom in Kortrijk. Akkerbouwspecialist Pieter de Prycker van Yara Benelux denkt dat er met dergelijke precisie en strooibreedtes veel te halen valt, maar dat het ook belangrijk is wat voor product je in zo’n strooier stopt. “Dat moet net zo goed van topkwaliteit zijn. Dat vraagt om een korrel die dergelijke strooibreedtes gaat halen”, geeft hij aan tijdens een podcast die op de beursvloer is opgenomen.
Voor een goede bemesting in aardappelen heeft Yara onder andere de YaraMila NK 16+0+30. Een hoogwaardige meststof die wat minder hoog in stikstof zit, maar voornamelijk kalium biedt voor de plant. 16+0+30 is volgens Pieter de Prycker bijna een garantie op efficiënt strooien, belangrijk met het oog op de geldende wet- en regelgeving. De samengestelde meststof bevat acht procent nitraatstikstof en hetzelfde percentage ammoniumstikstof. “Bij die samenstelling zie je dat ook het onderwatergewicht positief beïnvloed wordt, blauwstootgevoeligheid wordt tegengegaan en een aardappel die minder hoog in de stikstof zit, gaat ook minder gevoelig zijn voor phytophthora”, stelt De Prycker.
Homogene samenstelling
Dankzij de homogene samenstelling en de optimale korrelgrootte verdeling heeft het product uitstekende strooieigenschappen. Als er binnen het bemestingsplan geen extra fosfaat nodig is, is dit een samenstelling waarmee het gewas, in één werkgang, toch van stikstof en kali kan worden voorzien. “De 16+0+30 is harde, stevige korrel die geschikt is voor brede strooibreedtes. Je kan makkelijk tot 47, 48 meter gaan strooien vanuit het spuitspoor. Het is een complexe meststof en dat is handig want alle elementen zitten in één korreltje waardoor je een optimaal strooibeeld hebt.”
YaraMila NK 16+0+30
YaraMila NK 16+0+30 kan zowel voor de basis- als voor de bijbemesting gebruikt worden. “Met de huidige mestprijzen is het belangrijk om efficiënt te werken. Dat geldt ook voor de richtlijnen uit wet- en regelgeving. Het is duidelijk dat efficiëntie voorop moet staan. We moeten het even goed of beter doen met minder meststoffen, dus kijk naar kwalitatieve producten.”
De rol van fosfaat is later in het seizoen belangrijk voor de plant. YaraVita SOLATREL kan als bladbemesting toegepast worden. Dit is een oplossing van PK-meststoffen met magnesium (Mg), mangaan (Mn) en zink (Zn) die je in de tankmix mee kunt mengen. Bij aardappelen kan de bladmeststof zowel de aanleg als ontwikkeling van de knol beïnvloeden. Een behandeling met YaraVita SOLATREL verhoogt het aantal knollen, terwijl een bespuiting tijdens de knolaanleg de opbrengst aanzienlijk verhoogt. “Fosfaat en aardappelen is een belangrijk huwelijk, maar is moeilijk in de plant te krijgen via de wortel, dus is bladbemesting een goede oplossing”, legt De Prycker uit. “Dit heeft verschillende oorzaken. De aardappelplant heeft een beperkt wortelgestel. Ook de pH en de temperatuur van de bodem spelen een rol. Als je het via het blad toepast, werkt dat twintig keer efficiënter.”
Op het juiste moment toedienen
Met YaraVita SOLATREL is al veel ervaring opgedaan. “Als je deze bladmeststof gaat toedienen op het moment dat de knolaanleg begint, kun je de knolzetting stimuleren om net wat meer knollen onder de plant te krijgen.” In sommige gevallen is het juist niet wenselijk dat er meer knollen onder het aardappelgewas komen. “Dat is wel een belangrijke nuance. Je moet de bladmeststof op het juiste moment toedienen. Als het gewas van nature al voldoende knolzetting heeft en je bemest voor grotere knollen voor meer tonnage, dan is het belangrijk om te wachten met de eerste SOLATREL-toepassing totdat alle knollen gezet zijn.”
Meer weten?
Meer weten over de mogelijkheden van de producten van Yara? Beluister voor regelmatig bemestingsadvies de Yara Podcast, te abonneren op Spotify. Of kijk op Yara.nl of Yara.be.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst en beeld: Martin de Vries