Een beetje vorst en vrijwel windstil. De afgelopen week waren de weeromstandigheden in Flevoland ideaal om het land op te gaan. Harry Schreuder van Harryfarm uit Swifterbant maakte van gelegenheid gebruik om de Vicon kunstmeststrooier uit de schuur te halen om zijn wintertarwe van mest te voorzien: “De vorst komt voor de wintertarwe precies op tijd. Vanwege de zachte herfst hebben we vroeg gezaaid, dus het gewas zal binnenkort wel om stikstof gaan vragen.”
Wekker gezet
De vorst is overdag snel weg, dus om te profiteren van de kou werd afgelopen week bij menig akkerbouwer de wekker gezet. Zo ook bij Harry Schreuder: “Ik had om half-6 de wekker gezet, maar ik was al eerder wakker dus toen maar gelijk eruit gegaan. Het was -0,8 graden dus direct aan de slag gegaan. Om vijf uur kon ik beginnen met strooien. Onze Vicon Rotaflow kunstmeststrooier is voorzien van GPS dus in het donker rijden is geen probleem. Tot half-9 heb ik over een breedte van 24 meter gestrooid. Dat was precies op tijd, want toen ontdooide de grond alweer iets. Nu kon ik mooi de zon op zien komen en heb ik weinig last gehad van insporing. Het was mooi om weer op het land te zijn.”
Steeds meer behoefte aan zwavel
Voor de bemesten van zijn 18,5 hectare wintertarwe maakt Schreuder gebruik van KAS Zwavelmest. Hij heeft gekozen voor een uitgifte van 460 kilogram per hectare. Een dosering gebaseerd op ervaring en onafhankelijk onderzoek: “De laatste jaren heeft tarwe steeds meer behoefte aan zwavel omdat de depositie hiervan vanuit de neerslag tegenwoordig zeer gering is. Vandaar dat ik gekozen heb voor deze kunstmest.”
Er vroeg bij om de tarwe te bemesten. Grond net hard genoeg door vorst. #akker pic.twitter.com/f6p65xiwVd
— Harrysfarm ? (@harrysfarm) 16 februari 2016
“Het mag nog wel even zo blijven”
Schreuder heeft naast tarwe ook aardappelen, uien en bieten in zijn bouwplan. Als het aan de akkerbouwer uit Swifterbant ligt mag deze vorstperiode wel aanhouden tot begin april: “Het land ligt nog behoorlijk nat. Het mag best nog een beetje afdrogen. Ik hoef niet per se vroeg het land, daar zitten de uien en bieten ook niet op te wachten. Vorig jaar hadden we ook een zachte winter en vervolgens een koud voorjaar. Het is nog even afwachten wat het dit jaar gaat worden. Als we in maart een paar weken zon en wind over de akkers krijgen, dan kan het snel gaan. Maar als het aan mij ligt mag het wel beetje zo blijven als afgelopen week. Dat is goed voor de bodemstructuur en dan kunnen we begin april mooi van start gaan.”