De bestrijding van onkruiden in graan is een belangrijk onderdeel van onkruidbeheersing in het hele bouwplan. In granen kunnen zaad- en wortelonkruiden goed zijn opgeruimd en voor een relatief gunstige prijs. Daar hebben ook de andere gewassen in het bouwplan voordeel van.
Sinds vorig seizoen hebben graantelers er met het nieuwe herbicide Pixxaro ook een nieuwe groeistof bij. “Dat is al tientallen jaren niet meer gebeurd”.
Waarom onkruiden bestrijden in graan?
In granen kun je met sterke groeistoffen werken die een goede dieptewerking geven op wortelonkruiden zoals distels, haagwinde, veenwortel en hoefblad. Dergelijke groeistoffen zijn in de teelt van bijvoorbeeld aardappelen niet bruikbaar.
Zaadonkruiden die in wintergranen veel voorkomen zijn onder meer kamille, klein kruiskruid en paarse dovenetel. Ook onkruidgrassen zoals straatgras, duist en windhalm komen geregeld voor. In zomergraan zien we vaak vooral melganzevoet, muur, kleefkruid, zwaluwtong, perzikkruid en hennepnetel. Als al deze wortel- en zaadonkruiden in granen goed worden aangepakt, hebben ook de andere gewassen in het bouwplan daar voordeel van.
Wanneer behandelen?
Voor een goede onkruidbestrijding in granen is de middelenkeuze belangrijk, maar zeker zo belangrijk is het zo goed mogelijk omgaan met weers- en gewasomstandigheden.
- Voor een optimaal resultaat is het van belang dat de werkzame stoffen goed worden opgenomen door het onkruid. Qua spuitomstandigheden is het vooral belangrijk dat het groeizaam weer is; dagtemperaturen van meer dan 10 °C, geen nachtvorst en een luchtvochtigheid van meer dan 60 procent. Spuiten in de ochtend op een nog licht vochtig gewas (einde bladnat) bij relatief hoge RV is ideaal voor een goed resultaat.
- Jonge zaadonkruiden zijn gevoeliger dan grotere onkruiden. Streef ernaar een bestrijding tijdig uit te voeren. De meeste onkruiden zijn tussen twee en zes bladstadium het meest gevoelig.
- Voor wortelonkruiden en aardappelopslag is het juist weer van belang dat de planten meer blad hebben.
Pixxaro: nieuwe herbicide met nieuwe groeistof
Vanaf vorig seizoen kunnen graantelers gebruik maken van een nieuw herbicide: Pixxaro™. Pixxaro is een combinatie van twee groeistoffen: Starane Top en Arylex (halauxifen). “Starane Top kennen we al langer als herbicide in grasland en granen. Arylex is een geheel nieuwe groeistof ontwikkelt door Corteva.”
Waarom is een nieuwe groeistof welkom?
“Dat is met name belangrijk voor resistentiemanagement. Onkruidbestrijding leunt voor een groot deel op de zogenaamde sulfo’s. Die hebben als voordeel dat ze weinig actieve stof per hectare hebben en een brede werking. Nadeel van deze sulfo’s is dat ze resistentiegevoeliger zijn. Daarom wordt het in de internationale herbicidenwereld als positief gezien dat er ook weer een nieuwe groeistof bij is gekomen. Dit is al tientallen jaren niet meer gebeurd.”
Arylex onderscheidt zich op de volgende punten van de klassieke groeistoffen:
> Lage hoeveelheid actieve stof per ha: ruim 4 gram/ha.
> Weinig gevoelig voor temperatuur: werkzaam tussen de 10-25 °C, wanneer het onkruid groeit.
Dit maakt Arylex en daarmee Pixxaro™ een uniek product en een welkome partner in resistentiemanagement van onkruidbestrijding in granen.
Onkruiden waar Pixxaro tegen werkt
De onkruiden waar Pixxaro onder andere tegen werkt zijn bijvoorbeeld:
- De zogenaamde lipbloemigen: Paarse Dovenetel, Hoenderbeet, Moerasandoorn etc.
- Schermbloemigen: Duivekervel, Fluitekruid, Hondpeterselie, Berenklauw etc.
- En verder bijvoorbeeld: Melganzevoet, Kleefkruid, Hennepnetel etc.
Mogelijkheden in wintergraan
Normaal wordt Capri Twin of solo gespoten (met olie), of met Atlantis Star gecombineerd in wintergraan. Echter, de bestrijding door deze combinatie van paarse dovenetel, hoenderbeet en duivenkervel laat wel eens te wensen over. Pixxaro gecombineerd met Capri Twin + olie (en Atlantis Star) zorgt wel voor een complete bestrijding inclusief deze onkruiden. Ook is Pixxaro in combinatie met Primus in te zetten als correctiebespuiting in het voorjaar als correctie op een najaarsbespuiting met bodemherbiciden.
Meer informatie
Om effectief en veilig onkruid te bestrijden in graan zijn er verschillende mogelijkheden.
In de brochure Onkruidbestrijding in Wintergraan en Zomergraan willen we u ondersteunen om hierbij de juiste keuze te maken.
U kunt de brochure hier downloaden.