Bestaat er een mooier gewas dan boerenkool? Als het aan teler Dirk de Boer ligt niet: “Boerenkool is een echte winteroverlever. Eerlijke, oer-Hollandse kost. Prachtig toch?” Dat deze winterharde groente niet vanzelf groeit, hoef je De Boer niet uit te leggen. “Alles begint met een vruchtbare bodem en een juiste pH-waarde. Zonder goede kalkbemesting geen kwalitatief eindproduct. Zo simpel is het!”
Waar nodig direct bijstrooien
“We hebben hier te maken met lichte zandgronden, waar minder organische stof inzit. Achterover leunen is dan geen optie. Een slechte bodemkwaliteit heeft direct effect op de teelt. Daarom nemen we wekelijks een bodemmonster en meten we de nitraatstikstof. Waar nodig strooien we direct bij. Bij de kalk kiezen we voor FertoCal, de variant zonder magnesium, zodat we profiteren van een zo kort mogelijke aanvangswerking.”
Van plantje tot kwalitatief eindproduct
“De pH-waarde van je perceel moet gewoon op orde zijn”, vervolgt De Boer. “Het is de basis van je bemestingsstrategie. Als je bodem niet de juiste zuurtegraad heeft, dan mis je aanzienlijk rendement. Met een slimme kalkstrategie haal je veel meer opbrengst. Dat is het mooie van ons vak. Elk puzzelstukje moet kloppen. Hoe idealer de omstandigheden, hoe beter het kleine plantje uitgroeit tot een kwalitatief eindproduct. Daar doe je het uiteindelijk voor!”
Lees het volledige interview met teler Dirk de Boer op www.fertocal.nl. Hier kunt u ook kosteloos een gratis poster met tips voor een goede bodem-pH aanvragen!