Wist u dat een teler en een melkveehouder soms meer overeenkomsten hebben, dan u in eerste instantie misschien denkt? Allebei zijn ze gebaat bij een goede bodemkwaliteit! Melkveehouder Peter van Oosterhout kan erover meepraten: “Mijn ervaring leert dat je grasland op en top in orde moet zijn. Hoe beter de samenstelling van je grassen, hoe hoger je opbrengsten.”`
Koeienboeren zijn geen akkerbouwers
“In onze sector hebben we het vooral over jongvee en biestmanagement; over een gezonde opfok. Over de bodemkwaliteit hoor je bijna niemand. Dat is echt een ondergeschoven kindje. Op zich begrijpelijk, want koeienboeren zijn geen akkerbouwers hè? We zijn liever in de stal dan op het land. Maar daar heb je juist je adviseurs voor! Een hoge melkproductie begint met een kalkrijke voedingsbodem”, verzekert Van Oosterhout.
100 kilo extra stikstof op de akkers
Juist in deze tijden is creativiteit gewenst, vindt Van Oosterhout. “Vroeger gooide mijn vader 100 kilo extra stikstof op de weides. Dat kan nu niet meer. Je zit met vergaande regelgeving, ook op het gebied van fosfaat en nitraat. We mogen veel minder bemesten dan vroeger, maar je moet je percelen wél voorzien van de juiste voedingsstoffen. Dat vraagt om slimme oplossingen.”
We kalken hier al jaren
“Om de pH van onze grond te verbeteren, kalken we al jaren. Met een betere pH worden elementen in de bodem beter benut. Hierdoor komen er meer eiwitten in het gras en dus meer eiwitten in onze koeien”, vertelt Van Oosterhout. “De kalk zorgt voor een vruchtbare bodem, met naast stikstof, ook veel fosfor en kalium. Die voedingstoffen doen echt z’n werk; onze bemestingsstrategie heeft zichtbaar resultaat.”
Lees het volledige interview met melkveehouder Peter van Oosterhout op www.fertocal.nl. Hier kunt u ook kosteloos een gratis poster met tips voor een goede bodem-pH aanvragen!