Een zwavelgift door middel van Polysulphate bij het inzaaien geeft groenbemesters een goede start. Dit vertaalt zich in meer gewasmassa en dus meer voedingsstoffen die voor de volgende teelt worden vastgelegd. Dit blijkt uit diverse demo’s en veldproeven.
Agronomist Lex Slootweg van ICL raadt akkerbouwers dan ook aan bij het inzaaien van de groenbemester 100 tot 150 kilogram Polysulphate te strooien. Dit naast de doorgaans standaard stikstofbemesting. “Polysulphate wordt in de Nederlandse akkerbouwgewassen veel gebruikt als kali-meststof. In gras/klaver en groenbemesters is Polysulphate toegepast als zwavelmeststof. En zwavel bevordert de stikstofopname en daarmee de groei. Een betere gewasontwikkeling betekent bij een groenbemester dat er meer voedingsstoffen zijn vastgelegd en beschikbaar komen voor het volgende gewas. De teler hoeft dan dus minder te bemesten of kan bij dezelfde bemesting een hogere opbrengst halen.”
Mes snijdt aan meerdere kanten
Toedienen van zwavel via Polysulphate heeft volgens Slootweg meerdere voordelen. “Polysulphate bevat naast de belangrijke elementen zwavel en kalium ook calcium en magnesium. Stuk voor stuk belangrijke elementen voor een gezond gewas. In veel bodems zit voldoende calcium. Maar het is weinig mobiel en daardoor minder goed beschikbaar voor de plant. Calcium uit Polysulphate is wel goed beschikbaar”, vertelt de bemestingsspecialist. “Vergeleken met andere meststoffen is Polysulphate de goedkoopste zwavelbron”, gaat hij verder. “Daarbij is het een veilige meststof. Polysulphate heeft namelijk een laag zoutgehalte. Het is dus niet schadelijk voor kiemend zaad. Je kunt het gerust voor het zaaien strooien.”
Proeven laten het verschil zien
Een proef in bladrammenas die ICL afgelopen jaar in Creil (Flevoland) deed in samenwerking met Eurofins en ProfytoDSD liet zien dat een bemesting met Polysulphate 33 kilogram stikstof, 26 kg fosfaat en 75 kilogram kalium extra vastlegde voor de daaropvolgende teelt van consumptieaardappelen. Dit jaar wordt de proef voortgezet door ook de consumptieaardappelen te monitoren: hoe profiteert dit gewas van de extra voedingsstoffen? Ook proeven in Engeland lieten gunstige resultaten zien. Dankzij Polysulphate konden groenbemesters wel tot zeventig kilogram stikstof per hectare meer vastleggen.
Voor diverse groenbemesters
Slootweg vertelt dat Polysulphate geschikt is voor diverse groenbemesters. “Koolachtige gewassen als bladrammenas en koolzaad hebben een grote zwavelbehoefte. Daar kan Polysulphate heel goed in voorzien. Maar ook vlinderbloemige groenbemesters zoals erwten of bonen profiteren. Calcium en zwavel zijn namelijk belangrijke voedingsstoffen voor de wortelknobbeltjes. En hoe meer wortelknobbeltjes, hoe meer stikstof het gewas vastlegt.”
Natuurlijk product
Polysulphate is een natuurlijk product dat door ICL wordt gewonnen op 1.200 meter onder de Noordzee voor de kust van Engeland. Jaarlijks wordt er zo’n één miljoen ton gewonnen die geleverd wordt aan agrariërs over de gehele wereld. Het product is nog maar zo’n vijf jaar op de markt, maar is al niet meer weg te denken uit zowel de gangbare als de biologische teelt. “Polysulphate heeft zich ruimschoots bewezen in hoofdgewassen. Maar telers gaan groenbemesters ook steeds meer zien als gewas en kijken ook heel goed naar de bemesting ervan. Polysulphate biedt hiervoor goede mogelijkheden”, besluit Slootweg.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: ICL