Meewerkend voorman Michel Pen van Agro Giethoorn en akkerbouwer Roger van Vugt nemen je mee in hun ervaringen met Zorvec®, het sterke middel dat aardappelen beter én langer beschermt tegen Phytophthora.
De volledig nieuwe werkingswijze van Zorvec zorgt ervoor dat de Phytophthora-schimmel geen nieuwe celwanden op kan bouwen. Vanuit de praktijk wordt enthousiast gereageerd op deze betere én langere bescherming tegen Phytophthora in aardappelen.
Langere bescherming
Dankzij de systemische werking van Zorvec wordt het blad beter beschermt. Ook zorgt de werkzame stof ervoor dat het effectiever is dan bestaande middelen. Dat je hierdoor een drie tot vier dagen langere spuitinterval aan kunt houden, is een belangrijk voordeel voor Michel Pen: “We werken hier met betaalde arbeid. Doordat we één of twee spuitrondes minder nodig hebben ten opzichte van reguliere middelen, is Zorvec® per saldo voordeliger dan onze vorige standaard.”
Meer flexibiliteit en zekerheid
Na bespuiting wordt Zorvec zeer snel opgenomen in de waslaag van de plant: Na 20 minuten is het middel al regenvast, waarmee dit middel het snelst regenvaste Phytophthora-middel is. Roger van Vugt zag dat deze kwaliteit in 2021, toen de infectiedruk heel kritiek was in aardappelen, uitkomst bood. “We hebben toen een interval van 7 á 8 dagen aangehouden. In zulke jaren is het altijd lastig, maar onder natte omstandigheden was het wel erg prettig om een langere spuitinval te kunnen hanteren. Bovendien heeft Zorvec® de gewassen goed beschermt bij een langer interval.”
Beschermt nieuwe groei
Roger van Vugt en zijn broer Jan kiezen graag voor zekerheid in hun bedrijfsvoering. Dat Zorvec beter in staat is om nieuwe groei te beschermen dan bestaande middelen, past in dat plaatje. Het verschil tussen Zorvec en bestaande Phytophthora-middelen is dat eerstgenoemde sterk opwaarts systemisch is. Daardoor wordt het middel beter door de plant getransporteerd, en is het nieuwe blad veel beter beschermd. “Zorvec werkt heel goed. Ook bij de uien, waar ik het inzet tegen valse meeldauw. Zelfs bij de hoge druk in 2021 hadden we daar geen last van.”