Hoe gaat de akkerbouw er in de toekomst uitzien? Delphy ZW en Proefboerderij Rusthoeve willen morgen tijdens de eerste Aardappelvelddag in Colijnsplaat laten zien waar de mogelijkheden en de uitdagingen liggen in de nabije toekomst.
Uitgangspunt is het telen van een gezond akkerbouwproduct met geen verliezen van mineralen of andere stoffen naar het milieu. Maar ook dat we onze productie op niveau moeten houden zowel op gebied van opbrengst maar ook van kwaliteit. De toekomst is rooskleurig voor een zero emissie akkerbouw maar de weg er naar toe vol ontdekkingen. Samen met de sector en de gehele keten willen Delphy en Proefboerderij Rusthoeve deze uitdaging aangaan.
Wapenen tegen uitdagingen
De teelt van aardappelen is voor akkerbouwers, zeker in Zuidwest Nederland, een waardevolle teelt. Niet alleen voor de teler maar ook voor handelshuizen en verwerkers, de gehele keten is in dit gebied aanwezig en kan waarde toevoegen aan het product. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen. Zo is de maatschappelijke druk op de landbouw groot, er zijn minder ‘chemische’ middelen en hebben we ook te maken met vaker extreem weer. Hier moeten we ons tegen wapenen.
Om onze ambitie van een zero emissie akkerbouw te bereiken is er door Delphy en Rusthoeve veel onderzoek uitgevoerd en kennis gedeeld om telers te helpen om zo nauwkeurig mogelijk met hulpmiddelen zoals kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen om te gaan. Hierbij hoort ook het netjes verwerken van spuitmiddelen op het erf bij het vullen en het schoonmaken van de spuit.
Emissiebeperking
Sinds 2017 is er door Delphy en Rusthoeve gewerkt aan het project Beperking piek emissie naar oppervlaktewater vanuit landbouw in Zeeland. Binnen dit project is bij ruim 30 telers een wasplaats of een phytobac aangelegd. Alle emissie die eventueel op het erf terecht komt wordt op deze wasplaats opgevangen, en verwerkt in de compost van de phytobac.
Het project is op dit moment bijna ten einde, en gaat hopelijk dienen als inspiratie voor vele andere telers, waarbij er geen resten van gewasbeschermingsmiddelen in het milieu terecht komen.
Graag staan we samen met de bezoekers en de gedeputeerde van Provincie Zeeland, de heer Vael, bij dit heugelijke feit stil.
In het proefveld is onder andere te zien:
- Rassendemonstratie
Denk hierbij aan phythopthora resistente rassen en rassen die een gereduceerde hoeveelheid stikstof nodig hebben om toch een degelijke opbrengst te krijgen.
- Biostimulanten
Het doel van de proef is reductie van het gebruik van meststoffen en daarmee een gelijkwaardig of meeropbrengst te realiseren.
- Irrigatie en fertigatie
Wat hebben stikstof en water met elkaar te maken? In opdracht van Provincie Zeeland wordt een uitgebreide proef uitgevoerd met druppelirrigatie en het verminderen van kunstmest stikstof.
Daarom bent u van harte welkom om een kijkje in de toekomst te nemen op WOENSDAG 30 AUGUSTUS. Start om 12.30 uur met koffie.
Met aftrap door dhr Dick Hylkema (directeur NOA) en dhr Arno Vael (gedeputeerde landbouw van de provincie Zeeland). Daarna rondleiding door de diverse proeven en we sluiten af met een borrel.
Bron: Delphy