In de teelt van aardappelen en uien blijven aaltjes, zeker op de lichtere gronden, een belangrijke bron voor opbrengstderving en kwaliteitsverlies.
Aaltjes in Aardappelen
Belangrijke aaltjes voor aardappelen zijn:
- Aardappelcystenaaltje (Globodera pallida en Globodera rostochiensis)
- Wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans)
- Vrijlevende aaltjes (Trichodorus ssp.)
- Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne chitwoodi, Meloidogyne fallax en Meloidogyne hapla)
Aaltjes in uien
Belangrijke aaltjes voor uien zijn:
- Vrijlevende aaltjes (Trichodorus ssp.)
- Wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans)
- Graswortelknobbelaaltje (Meloidogyne naasi)
- Stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci)
Er zijn aaltjes die specifiek in één gewas schade doen (Aardappelcystenaaltje). Maar er zijn ook aaltjes die in meerdere gewassen schade kunnen doen. In het bouwplan waarin we meerdere gewassen en groenbemesters telen zijn er voor verschillende aaltjes diverse waardplanten beschikbaar. Hierdoor is het lastig om populatie opbouw te voorkomen. Ook zien we op veel percelen mengbesmettingen met verschillende aaltjes.
Het blijft belangrijk om goed te blijven nadenken over gewasopvolging, hoofdteelten en groenbemesters, in combinatie met een recent aaltjesmonster. Om zo tot een optimaal bouwplan te komen.
Gewasschade beperken
Daarnaast kan dan ook een granulaat als Vydate 10Gworden ingezet om de schade aan het gewas en vermeerdering van de aaltjespopulatie te beperken.
Toelating in aardappelen: 20-40 gk/ha Volveldstoepassing of 10 kg/ha rijentoepassing
Toelating in uien: 20kg in de rij tijdens het zaaien toegepast.
Aardappelen
In aardappelen biedt Vydate 10G nog een (neven) werking tegen de volgende insecten:
- Coloradokevers: In de eerste weken van de teelt een goede werking tegen volwassen kevers en larven.
- Luizen: Vydate 10G wordt opgenomen in de plant en daarmee zijn de nieuwe stengels direct beschermd tegen luizen in de eerste weken. Tegen de non-persistente virussen is het advies om wel op tijd te beginnen met luisbestrijding.
- Ritnaalden: Vydate 10G heeft een werking tegen ritnaalden in het begin van de teelt. Hiermee kan een populatieopbouw beperkt worden. Maar het heeft niet de duurwerking om ritnaaldenschade tot het einde van de teelt te voorkomen.
Uienvlieg
In uien is er extra aandacht nodig voor plantwegval door aantasting van de uienvlieg. De bescherming via een zaadcoating van jonge uienplanten tegen wegval door uien- en/of bonenvlieg is er niet meer. In veel gevallen lukt het redelijk goed om met behulp van de Steriele Insecten Techniek (SIT) aantasting door uienvlieg te ‘controleren’. Maar niet in alle teeltgebieden en in alle situaties is dit even succesvol.
De afgelopen jaren hebben we in verschillende proeven gezien dat Vydate 10G een goede nevenwerking tegen de uienvlieg heeft. Uit deze proeven hebben we twee conclusies getrokken.
- Vydate 10G dient in de rij te worden toegepast voor een goed effect. Een vergelijking met rijentoepassing en volveldstoepassing (beide 20kg/ha) is er maar één conclusie mogelijk: Vydate 10G moet in de rij worden toegepast.
- De enige dosering met goede nevenwerking tegen uienvlieg = 20 kg per hectare. Waar we ter bescherming tegen aaltjes met 10-15 kg in de rij al een heel eind komen, hebben we tegen de uienvlieg dus echt de toegelaten dosering van 20kg per hectare nodig.
Aaltjesbrochure
Download de Aaltjesbrochure.
Belem™ 0.8MG
Sinds vorige maand is Belem 0.8MG toegelaten. Dit insecticide-granulaat heeft een nog betere werking tegen uienvlieg. Belem 0.8MG geeft een effectieve bescherming tegen bodeminsecten zoals uienvlieg, bonenvlieg en ritnaalden. Belem 0.8MG heeft geen werking tegen aaltjes.
Hoe hier dan praktisch mee om te gaan:
- Bij aanwezigheid van aaltjes en druk van uienvlieg à Vydate 10G 20 kg/ha.
(Bij een hoge druk van uien- en bonenvlieg kan worden overwogen om met een tweede granulaatstrooier op de zaaimachine zowel Vydate 10G als Belem 0.8MG tegelijkertijd toe te passen) - Wanneer aaltjes geen rol spelen en alleen bescherming tegen bodeminsecten zoals uienvlieg, bonenvlieg en ritnaalden gewenst is, dan is het advies om alleen Belem 0.8MG toe te passen à 12 kg/ha in de rij gedoseerd. Belem 0.8MG is in tegenstelling tot Vydate 10G niet oplosbaar en niet systemisch. Besteed daarom aandacht aan de toepassing van dit granulaat. Zorg ervoor dat het op de goede plaats in de zaaikouter wordt gebracht zodat de jonge kiemplant in een ‘beschermde zone’ zal opgroeien. Belem 0.8MG is dit jaar niet onbeperkt beschikbaar.
Voor meer informatie over Belem 0.8MG, bezoek Corteva.nl.
Voor meer informatie: Kijk ook eens op Corteva.nl én volg ons op Facebook.