Vanaf dit seizoen kan de nieuwe biostimulant BlueN® zijn ingezet, onder andere in graangewassen. Wintergranen zijn in het bouwplan de eerste gewassen waarin BlueN® kan zijn toegepast. De gewassen die in het voorjaar gezaaid of gepoot worden, kunnen pas later worden behandeld.
Omdat BlueN® een nieuw middel is, zetten we nog even het toepassingsadvies in granen op een rijtje.
Het juiste moment
“Pas BlueN® toe wanneer het de bacterie past, en niet alleen wanneer het u past”
Allard Jukema: “BlueN® bevat de bacterie Methylobacterium Symbioticum. Deze bacterie is in staat om stikstof uit de lucht (N2) te binden. Dit is hetzelfde proces als waarmee vlinderbloemigen, zoals klaver, stikstof uit de lucht binden. De vlinderbloemigen doen dit ook met een bacterie namelijk de Rhizobium bacterie (zeg maar een broertje van de BlueN® bacterie).”
“BlueN® wordt met een veldspuit toegepast aan het begin van de teelt, waarna het via de huidmondjes van de bladeren wordt opgenomen. Vervolgens wordt het gehele bovengrondse gedeelte van de plant ‘gekoloniseerd’ door de bacterie en kan het stikstofbindingsproces beginnen. Na ongeveer zeven dagen is de eerste stikstof aan de plant afgegeven.”
“BlueN® moet de plant in kunnen”
“Belanrijk is dat na de toepassing van BlueN® de bacteriën via de huidmondjes naar binnen kunnen. Dan moeten de huidmondjes dus wel open staan, anders kan de bacterie de plant niet in. Bij de toepassing is het daarom heel belangrijk dat het blad voldoende actief is. Voer de bespuiting daarom altijd uit onder groeizame omstandigheden en voorkom toepassing bij droge, schrale of andere omstandigheden die de plant stress geven. In tijden van droogte of andere stress zal de plant de huidmondjes sluiten waardoor de bacterie de plant niet in kan. Daarnaast is een actief groeiend gewas van belang omdat de plant dan meer methanol produceert, waardoor de bacterie naar de huidmondjes wordt gelokt.”
Toepassingsadvies in granen
Volgende week lijken de omstandigheden gunstig te worden voor de toepassing van BlueN® in wintergranen. Het wordt dan overdag minimaal een graad of 15 en ‘s nachts minimaal 5. Het beste moment van de dag is vaak ‘s morgens. Maar als het een hele groeizame dag is met ook ‘s middags een RV > 60 procent, dan is het ‘s middags ook mogelijk. Het graan is dan ergens tussen einde uitstoeling en tweede knoop stadium.
- Toepassing in graan tussen einde uitstoeling een twee knoop stadium.
- Belangrijk dat u niet bespaart op de eerste giften.
- In proeven werd een opbrengstverhoging vastgesteld tussen 2-6% wanneer BlueN® bovenop de standaardbemesting werd toegevoegd. Maar als u kiest voor reductie van de N bemesting, dan kan het maximaal ongeveer 100 kg KAS compenseren.
- BlueN® bij voorkeur apart toepassen. Mocht u toch willen mengen doe dan geen concessies aan het juiste toepassingsmoment. Bekijk hiervoor de mengbaarheidslijst op blueN.nl.
Voor volledig toepassingsadvies in granen en andere teelten : kijk op blueN.nl
Proefresultaten BlueN® in granen
Hieronder ziet u enkele proefresultaten van BlueN® in granen.
Voor meer proefresultaten in granen: kijk op blueN.nl.
Praktijkervaring Frank Kremer
Frank Kremer, akkerbouwer uit Finsterwolde verbouwt diverse graanwassen.
In 2022 heeft hij de eerste ervaringen opgedaan met BlueN®, waarbij hij het onder andere heeft toegepast op wintergraan. Het nieuwe GLB en 7de Actieprogramma is volgens Frank ook één van de redenen waarom een product zoals BlueN® interessant is. Benieuwd? Lees hieronder het hele artikel.
Meer weten over BlueN®?
Kijk op blueN.nl of download de brochure ‘BlueN – maakt stikstof uit de lucht beschikbaar voor uw gewassen.”