De rode plantuien zijn inmiddels geleverd aan Wiskerke Onions in Kruiningen, de rode zaaiuien van akkerbouwer Harm van Hoeve gaan er met een week of drie ook uit: “De plantuien zijn af-land geleverd. Op enkele structuur- en waterplekken op de kopakker na is de opbrengst goed. De zaaiuien gaan na het oogsten in bewaring en ook dat ziet er goed uit, maar ze liggen nog niet in de schuur”, zegt Van Hoeve voorzichtig.
Goed teeltseizoen
In tegenstelling tot veel andere uientelers kan de Zeeuwse teler tevreden zijn over de kwaliteit en opbrengst van zijn uienpercelen. Hij beseft dat dit op andere plekken in Nederland anders is: “We zitten in de goede hoek. Op een enkele kleine hagelbui na, hebben we hier niets te klagen. De zaaiuien liggen nog niet in de schuur natuurlijk, maar vooralsnog kan ik terugkijken op een goed seizoen. Ik heb netjes kunnen zaaien, op tijd regen gehad – zonder de excessen die hier en daar wel gevallen zijn. Het teeltseizoen is goed gegaan, aardappelopslag bestrijden was de grootste klus. Nu is het een kwestie van op het juiste moment te rooien om de kwaliteit te behouden.”
Opbrengst zaaiuien rond de 55 ton
Om deze goede opbrengst te realiseren doet Van Hoeve er het hele seizoen van alles aan om er in de oogstperiode de vruchten van te kunnen plukken. “En dan nog moet je natuurlijk een beetje geluk hebben met de omstandigheden. Komende weken geven ze serieus warm en droog weer af. Met de hoge temperaturen van de afgelopen dagen zal het loof wel verdwijnen. Als ze natuurlijk afsterven en je kunt ze mooi binnenrijden, dan scheelt dat mij weer in de droogkosten. De opbrengst van de zaaiuien zal dit jaar een ton of 55 zijn, schat ik. Dat is voor de polder misschien niet veel, maar voor het zuidwesten is dat een zeer nette opbrengst. Wat de prijzen gaan doen is nog even afwachten, maar vooralsnog lijken die gunstig uit te vallen.”
Lees verder onder afbeelding
Perceeloptimalisatie
De teler uit Zaamslag zal blij zijn als er straks kwalitatief goede zaaiuien in zijn opslagschuur liggen. Zoals gezegd is hij het hele groeiseizoen bezig om een maximale opbrengst te realiseren. Het toevoegen van spoorelementen is bij de perceeloptimalisatie enorm belangrijk, zo stelt hij: “Mangaan, magnesium, borium, bladkali en ook calcium worden op regelmatige basis toegediend. Het één iets vaker dan het ander, maar altijd binnen de gestelde wettelijke grenzen. Daarnaast monitoren we alle percelen op aandoeningen, zoals bladvlekkenziekte. Dat is echt een kwestie van goed in de gaten houden en op tijd reageren. Gelukkig hebben we dit jaar weinig last gehad van schimmels en bacteriën in de uien, want we hebben tegenwoordig een breed scala aan goede middelen.”
Aardappelen
Voordat de zaaiuien geoogst worden haalt Van Hoeve eerst zijn aardappelen binnen. Het grootste deel daarvan zijn pootaardappelen (Divaa, Lady Claire en Lady Anna) en een klein deel consumptie (Lady Claire). “Ook dat gaat netjes. We hebben het grootste gedeelte van de aardappelen al binnen. Afgelopen weekend hebben we hier een klein beetje regen gehad. Dat was precies genoeg voor ons aardappelperceel, want dan breken de kluitjes en op die manier krijgen we mooi het product binnen zonder al te veel tarra.”