De bieten en uien van akkerbouwer Henk Noome uit Biddinghuizen gaan normaal gesproken eind maart de grond in. Momenteel heeft de akkerbouwer echter nog geen bieten of uien gezaaid. Simpelweg omdat de akkers er nog te nat bijliggen: “Steeds als ik denk: nog even en ik kan het land op, komt er weer een regenbui”, zegt Noome.
Het probleem dat Noome aankaart geldt eigenlijk voor alle akkerbouwers in Nederland, al zijn de verschillen in neerslaghoeveelheden regionaal en zelfs lokaal zeer verschillend. Op lichtere gronden lukt het inzaaien over het algemeen al wel redelijk tot goed. De zwaardere grond waarop de Flevolandse akkerbouwer zit, is er momenteel nog niet klaar voor: “Het zit hem vooral in de ondergrond. De bovenlaag is wel droog, maar zodra je het land op gaat merk je dat de grondlaag daaronder nog nat is.” Volgens Noome heeft dat alles te maken met de zachte winter die achter ons ligt: “De onderlaag is daardoor niet droog gevroren.”
Inmiddels begint de tijd te dringen en – net zoals vele collega-akkerbouwers – is Noome langzaam maar zeker een beetje zenuwachtig aan het worden. “Ik heb midden- vroege uienrassen ingekocht. Voor de uienrassen Centro en de Hypark wordt het wel tijd om te beginnen, maar op dit moment kan ik eigenlijk alleen maar het weerbericht goed in de gaten houden en hopen dat er in de komende dagen zich kansen voordoen om met de zaaimachine aan de slag te gaan.”
Voorzichtiger
Noome herinnert zich de omstandigheden van het vorige groeiseizoen nog heel goed. Toen waren veel akkerbouwers vroeg met inzaaien. De regen en wind van eind maart zorgde ervoor dat de grond volledig werd dichtgeslagen. Het is mede daardoor dat de Flevolander nu iets voorzichtiger is geworden: “Dit seizoen bestaat vooral het gevaar van forceren. Te graag willen en daarom het land op gaan terwijl de omstandigheden minder zijn. Degene die wel in maart hebben gezaaid onder matige omstandigheden hebben daar nu echter geen spijt van. Daar staan bieten en uien inmiddels boven. Zo zie je maar weer, achteraf weet je het.”
Later oogsten
Wat de consequenties voor de rest van het groeiseizoen zijn valt volgens Noome moeilijk te voorspellen, maar dat het noodgedwongen wachten met inzaaien zorgt voor een later oogstmoment is waarschijnlijk: “De gewassen zijn nu eenmaal aan een vast aantal groeidagen gebonden. Het oogstmoment van de bieten wordt door de fabriek bepaald, maar de uienoogst zal naar mijn verwachting later plaatsvinden dan bijvoorbeeld afgelopen jaar.”