NWO heeft aan 87 ervaren onderzoekers een Vidi-beurs van maximaal 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO.
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Deze onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. Enkele onderzoeken die voor de land- en tuinbouw van betekenis zijn, zijn:
Hoe van biomassa-afval naar product?
Prof. dr. ir. M. C. (Maaike) Kroon (v), TU/e – Scheikundige Technologie
Bij bio-raffinage ontstaat veel afval, waarvan slechts een klein deel wordt omgezet naar nuttige producten. In dit project zullen nieuwe hernieuwbare oplosmiddelen worden onderzocht om het biomassa-afval op te lossen en om uit de oplossing meerdere waardevolle producten te isoleren. Zo kan de economische waarde van biomassa-afval worden vergroot.
Verstoppertje spelen: Ondergrondse plant—schimmel interacties
Dr. ir. L (Liesje) Mommer (v), WUR – Natuurbeheer en Plantenecologie
In een natuurlijk grasland komen veel verschillende soorten planten naast elkaar voor, zonder dat één plantensoort de overhand krijgt. Onderzoekers denken dat ziekteverwekkende bodemschimmels de veelvoorkomende planten in toom houden, terwijl de zeldzame soorten zich kunnen verstoppen tussen de wortels van hun buren, waardoor de schimmels ze niet kunnen vinden.
Hoe dorstig zijn de gewassen?
Dr. ir. S. (Susan) Steele-Dunne (v), TU Delft, Water Research Centre Delft
Onderzoekers gaan werken aan een techniek om watertekort in vegetatie vroegtijdig te herkennen. Met radar gaan ze, zelfs door de wolken heen, kijken in planten en het waterbehoefte bepalen. Dit geeft een betere droogtevoorspelling, verbeterde waterhuishouding en slimmer irrigatiebeheer.
Ontrafelen van plantenwortels
Dr. K.H.W.J. (Kirsten) ten Tusscher (v), UU – Theoretische Biologie
Wortels voorzien planten van water en voedingsstoffen. Hoe de structuur van het wortelstelsel ontstaat en zich kan aanpassen aan de omgeving is grotendeels onbekend. In dit onderzoek worden computermodellen gebruikt om de structuur van plantenwortels beter te begrijpen.
Gezonde planten door zoete communicatie onder de grond
Dr T. (Tom) Wennekes (m), WUR – Organic Chemistry
Planten hebben een enorme bacterie populatie rondom hun wortels, de rhizosfeer, die essentieel is voor hun gezondheid. De onderzoekers gaan een rhizosfeer model op een chip ontwikkelen en hierop met moleculair gereedschap bestuderen hoe de plant en bacteriën via suikers met elkaar communiceren.
Foto: Gerard Visser