Veenma Mechanisatie uit het Friese Dokkum is dit jaar prominent aanwezig op de Potato Europe in Emmeloord. Doelstelling van de beursdeelname? Duidelijk maken dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn: “Is het zo simpel? Ja! Het is zo simpel”, zo stelt eigenaar Feitze Veenma.
Mini-knollen stammenrooier: kortere rooilijn
De productlijn van Veenma wordt gekenmerkt door optimalisatie van het bestaande spectrum. Dit werkproces is ook gevolgd bij de ontwikkeling van de mini-knollen stammenrooier. Een machine die ook de organisatie van de Potato Europe opviel en mede daardoor benaderde zij Veenma Mechanisatie voor een beursdeelname: “Wij hebben gekozen voor een rooier, die productvriendelijk is met een zeer korte rooilijn waardoor je een minimaal aan valmomenten hebt. Het idee achter ons concept is: dat je onder alle omstandigheden, op alle grondsoorten met behoud van kwaliteit en capaciteit je producten kunt rooien. Als een klant op de rooier gaat staan en het ziet draaien, dan is hij direct verkocht. Maar ze moeten het eerst zien, omdat ze anders niet geloven dat je met zo’n kort rooiproces het product schoon in de kist kunt krijgen.”
Optimaliseren door te minimaliseren
Verkoopadviseur Johannes Pel vervolgt: “Bij het ontwikkelingen van de stammenrooier is het verminderen van het aantal valmomenten steeds een belangrijk aspect geweest. Dit bepaalt namelijk de kwaliteit van het product die in de kist gaat: hoe minder valmomenten, hoe beter. In dit geval geldt: optimaliseren door te minimaliseren.”
“De gehele inschuurlijn kan weg”
Een gedachte die is ingegeven door de eigen ervaringen en creativiteit bij Veenma en praktijkervaringen van klanten. Pel: “Akkerbouwers, die dertig hectare pootgoed hebben en rechtstreeks in kisten laden, kunnen dankzij de stammenrooier de rest van hun mechanisatie uitschakelen. De gehele inschuurlijn – die alleen maar kan zorgen voor kwaliteitsverlies – kan weg. Geen kipper, stortbak, transportband of kistenvuller meer. Al die handelingen zorgen voor potentiele versmeermomenten. En dat wil je met hoogwaardig pootgoed absoluut niet.”
Een methode die vooral bij grote pootgoedtelers aanslaat: “Die willen anders rooien. Laatst hadden we hier een pootgoedteler op bezoek en zijn vermeerdering beslaat zo langzamerhand zo rond de vijftien hectare. Hij kan niet meer op zijn knieën en een simpele verstekrooier werkt niet meer bij dergelijke perceelgrootte. Het traject wordt te lang en dan krijg je problemen in de nateelt. Uiteraard is een nieuwe aardappelrooier een hele investering. Maar als een compleet perceel wordt afgekeurd, dan is de Veemac 1500-2R stammen/kistenrooier snel terugverdient.”
Tordisc uienrooier
Veel van de huidige innovaties zijn gebaseerd op aloude basisprincipes die in de loop der jaren in vergetelheid zijn geraakt, zo stelt Pel: “Je ziet dat mensen steeds meer teruggaan naar de basis. Bepaalde technieken die we vroeger gebruikten komen terug. Zo is dat ook gegaan bij de Tordisc, onze uienrooier. Ook dat idee kwam van de klant: we willen gaan werken met schijven, wat is hierin mogelijk, vroeg hij ons. We zijn toen terechtgekomen bij het rooien van uien met schijven. De Tordisc heeft vele voordelen: geen knolbeschadigingen, minder tarra en het intact laten van de bovenlaag. Mede daardoor kunnen telers bij natte omstandigheden veel eerder rooien.”
Greencutter
Pel constateert ook dat de vraag vanuit de telers de afgelopen jaren sterk is veranderd. De introductie van de Greencutter – voor het verkleinen van de groenbemester – is daarvan een logisch gevolg, aldus de Fries: “Omdat wij als bedrijf ervaring hebben opgedaan in het maken en construeren van machines komen mensen naar ons toe met vragen. Zo is dat ook met de Greencutter gegaan. Een teler kwam met de vraag: ik wil eigenlijk niet meer klepelen. Hij had gehoord dat ze in andere landen weleens kneuzen of rollen of iets dergelijks. Vervolgens hebben wij een conceptmachine voor deze klant ontwikkeld en zo is de Greencutter ontstaan.”
Effect groenbemester vergroten
In de loop der jaren zijn de rooitechnieken compleet veranderd, maar door GPS en plaatsspecifiek werken kunnen we nu weer kijken wat de beste werkwijze is voor zowel de akkerbouwer als het gewas. Dat gold voor de Tordisc en nu ook weer voor de Greencutter: “Samen met Klaas-Jan Jensma hebben wij deze machine ontwikkeld om uitspoeling en “inkuilen” van de groenbemester in het najaar te voorkomen en zodoende het effect van de groenbemester te behouden tot en met het voorjaar. Dan moet je natuurlijk wel een lichte machine bouwen, omdat het in het najaar behoorlijk nat kan zijn. Telers die hun groenbemester versnipperen doen dit juist om structuurbederf te voorkomen en de bodem te ontzien.”
Van hoefsmederij naar mechanisatiebedrijf
Het bedrijf begon ooit als hoefsmederij, maar na enkele omzwervingen is Veenma Mechanisatie uitgegroeid tot een toonaangevend en creatief mechanisatiebedrijf dat de familietradities om open en klantvriendelijk te ondernemen tot op de dag van vandaag uitvoert.
De 37-jarige Feitze Veenma maakte alle stappen van het bedrijf mee, inclusief de verhuizing van Niawier naar Dokkum: “Vier jaar geleden hebben we de stap gezet om naar het huidige pand te verhuizen. Dat was wederom een mijlpaal. Toen mijn vader destijds in het bedrijf kwam veranderde er veel. Het bedrijf is zich meer gaan richten op landbouwmechanisatie en de laatste tien jaar zijn we steeds meer gericht op ‘Speciaalbouw’: het zelf ontwikkelen van machines.”
Dat besluit werd ingegeven doordat Veenma merkte dat er vaak pasklare oplossingen ontbreken voor praktijkproblemen. “Dankzij onze eigen ontwikkelingsafdeling en werkplaats kunnen we iets bedenken wat een ander niet heeft. Hiermee kan de klant verder met het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden. Korte lijnen en een goed onderling contact resulteert vaak in een daadkrachtige oplossing“, aldus Veenma.
“Iedereen die serieus met akkerbouwteelt bezig is, gaat naar de Potato Europe”
Een veel gehoorde opmerking bij het bedrijf uit Dokkum is: zo simpel kan het toch niet zijn? “Nou, zo simpel is wel”, zegt Pel. “En dat is nou precies wat we willen uitdragen tijdens de komende Potato Europe. Dat is dé plek om de gedachtegang achter de Veemac stammenrooier en de Greencutter te tonen. Iedereen die serieus met akkerbouwteelt bezig is, gaat naar de Potato Europe. Er gaan enorm veel voorbereidingen aan een beursdeelname vooraf. Maar juist omdat wij echt iets te melden hebben, kijken wij enorm uit naar deze beurs.”