Telers die het aardappelras innovator hebben staan, zien de afgelopen tijd wat verkleuring op de bladeren. Dit wijst in veel gevallen op een gebrek aan borium, zo ontdekte akkerbouwer Andries Jensma uit het Friese Oude Bildtzijl: “Er zit wat mineralengebrek in de blaadjes en dat komt omdat ze een tekort aan borium hebben vanwege een slechte wortelstructuur.”
Wisselvallige omstandigheden
Jensma constateert wel vaker dit soort verschijnselen op zijn aardappelvelden, maar dit keer haalde hij zijn adviseur erbij om zeker te weten wat de oorzaak is: “Normaal maak ik mij er niet zo druk om, want we telen meestal alleen pootgoed. Dit jaar hebben we ook een blok consumptiegoed en daar zit het ook in. Ik wil met de consumptie graag naar de zestig ton toe, maar dat valt niet mee als het zo hard achteruit gaat.”
Jensma heeft wel een verklaring voor het ontstane gebrek: “Tijdens het poten hebben alle omstandigheden goed meegezeten, constant vocht gehad en heel groeizaam weer. Nu komt die droogte eroverheen, in combinatie met hoge temperaturen waardoor het heel hard slijt.”
Jensma vervolgt: “Door het mooie voorjaar – er was constant neerslag – hebben de aardappelen niet hoeven zoeken naar vocht, dus ze hebben weinig wortelen gevormd. Daardoor hebben ze nu veel moeite om borium op te nemen.”
Voorvrucht gebonden
Zijn totale areaal aan innovator aardappelen bedraagt 35 hectare pootgoed en 12 hectare consumptie. “Het boriumgebrek is op beide percelen aanwezig. Het is niet heel erg, maar her en der zie je het terug tussen het gewas.” Jensma plaatste een foto op twitter van een aangetaste plant en al snel bleek dat het verschijnsel zich in heel Nederland manifesteert: “Door het hele land komt dit nu voor en is niet grondgebonden. Wel is het heel erg voorvrucht gebonden volgens mij, maar dat heeft ook alles met structuur te maken. Het perceel waar vorig jaar wintergerst met groenbemester op stond zie ik niks op, terwijl de innovator die op het uienland staat er veel slechter aan toe is.”
Stabiliseren
Als het gebrek eenmaal ontstaan is, valt er nog weinig aan te doen. Het enige wat Jensma nog kan doen is het gebrek aan borium aan te vullen om zodoende het ‘slijtproces’ af te remmen: “Voordat ik het gebrek ontdekte had ik ook al een keer borium gespoten, maar dat schijnt dus niet genoeg te zijn. Ik heb nu nog een keer gespoten, drie keer moet genoeg zijn. Ik hoop dat het zich nu stabiliseert en dat de natuur zijn werk doet.”
Wie weet wat dit is bij innovator pic.twitter.com/fkXEzW3MkZ
— andries Jensma (@andriesjensma) 15 juli 2016