Met Powerstart Granulaat in de rij bij het poten is met een minimale hoeveelheid fosfaat toch een topopbrengst te bereiken. Dat blijkt uit meerjarig onderzoek op meerdere locaties.
Twaalf kilo per hectare in de rij is al voldoende voor een topopbrengst, blijkt onder andere uit onderzoek van de Pootaardappelacademie op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Z.). Met een minimale input scoorde het gewas qua opbrengst in de top, in de gewenste sorteringen. Volgens productmanager Akkerbouw Henk de Vlieger (Van Iperen) zijn daarvoor twee oorzaken: de plaats van de meststof, dichtbij de wortel, en de kwaliteit van de meststof.
Dichtbij de wortel
Voor fosfaat is de plaats dicht bij de wortel cruciaal. Want fosfaat beweegt vrijwel niet in de bodem. De plant neemt alleen voldoende fosfaat op als dat op minder dan 1 millimeter van de wortel zit. Het moet dan wel in het bodemvocht opgelost zijn. Vooral in het begin van de teelt is dat belangrijk, als de wortels van de plant nog onvoldoende ontwikkeld zijn.
Maximale wateroplosbaarheid
Powerstart Granulaat heeft de hoogste wateroplosbaarheid: bijna 100% lost op in het bodemvocht. Dat betekent dat de wortels het maximaal kunnen opnemen. Vrijwel niets gaat verloren. Bovendien bestaat een kilo Powerstart Granulaat uit een miljoen microkorreltjes. Dat zorgt voor een optimale verdeling rond de haarwortels.
Bij gangbare korrelmeststoffen die breedwerpig worden gestrooid, zoals trippel superfosfaat, moeten de wortels naar de korrels toegroeien. Dat duurt te lang. Powerstart Granulaat heeft ook een licht verzurend effect. Dat stimuleert de wortelgroei. Hulpstoffen zorgen er bovendien voor dat het fosfaat zich niet bindt aan calcium, maar makkelijk opneembaar blijft.
Aanvoer organische stof
Dankzij Powerstart Granulaat blijft er binnen de fosfaatnormen veel meer ruimte over voor bodemverbetering. Die normen zijn dan veel minder een belemmering voor het toedienen van voldoende organische stof.
Henk de Vlieger: ‘Goed sturen op fosfaat met Powerstart Granulaat biedt maximale mogelijkheden voor de aanvoer van organische stof, bijvoorbeeld in de vorm van compost of geitenmest.’
Meer informatie: Henk de Vlieger, telefoonnummer: 06-518 377 42