De opbrengsten in de bietenteelt verschillen extreem, na een eveneens extreem groeiseizoen. Suiker Unie maakt zich op voor de verwerking van de oogst. “We houden rekening met wisselende kwaliteiten van de bieten”, zegt manager Agrarische Dienst Arno Huijsmans.
Opbrengsten variëren van normaal tot nul, is het beeld bij Suiker Unie. Vooral in het zuidoosten van het land liggen percelen waar volgens Huijsmans ‘geen biet vanaf komt’, maar elders is soms niets aan de hand. “Het is maar net hoeveel water er is gevallen op het perceel, hoe de structuur er aan toe is en soms kun je er als teler helemaal niets aan doen. Er zijn plekken waar tweehonderd millimeter is gevallen. Dramatisch.”
Niet te veel verrassingen
De manager waagt zich nog niet aan opbrengstcijfers of tarravoorspellingen, aangezien de oogst pas rond 14 september begint. Gemiddelden zijn lastig te geven, omdat de verschillen plaatselijk zo groot zijn. “We zien natuurlijk wel meer problemen met het product op het veld. Schimmels aan de wortel en in het blad. Soms is te laat ingegrepen, omdat het eenvoudig te nat was om het land op te gaan. Hoe de bieten straks van het land komen, hangt ook nog eens van de omstandigheden tijdens de oogst af.” Ziek en zeer in het gewas wil niet zeggen dat de bieten niet zijn te verwerken. “Al hopen we natuurlijk dat er niet te veel verrassingen aan het licht komen in de fabriek.”
Rendement
Huijsmans verwacht wel dat er meer bijgestuurd moet worden om de suiker uit de bieten te winnen. In de fabriek is extra alertheid nodig, omdat de alkaliteit (de verhouding tussen de stoffen als suiker, kalium en natrium in de biet, red.) waarschijnlijk schommelt. “We moeten dan meer sturen met hulpstoffen om op een rendabele wijze de suiker te kunnen winnen.
Leveringsrechten
De commissie ledenzaken buigt zich binnenkort in ieder geval over de eerste ontheffingsaanvragen van telers die hun toewijzing niet volleveren. Huijsmans begrijpt heel goed dat telers ontheffingen aanvragen, want de opbrengst van dit seizoen is voor de meeste telers mede bepalend voor de opbouw van de nieuwe leveringsrechten. “Het zou zonde zijn als telers een paar procent laten schieten door een extreem seizoen als dit.” Suiker Unie richt zich juist op een uitbreiding van de bietenteelt van in totaal vijfentwintig procent. “Een bietenteler kan een kwart meer uitzaaien. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor zijn bouwplan.”
Het is volgens de manager goed dat telers rekening houden met de hogere toewijzing voor 2017. Bieten geven door de hogere suikeropbrengsten een mooi saldo. Telers anticiperen daarop, maar dan moet het saldo van de bieten natuurlijk wel interessant blijven. Daar werken we samen met onze telers hard aan.”
Rietsuiker
Suiker Unie wil het gebruik van rietsuiker afbouwen en meer bietsuiker gaan gebruiken. Daar is de uitbreiding van het areaal voor nodig. Huijsmans: “De afzet is er dus al, maar om de markt te kunnen blijven beleveren zijn meer bieten nodig.” Volgens de manager vragen telers al volop extra leveringsrechten aan. “Meer dan aan rechten beschikbaar is zelfs.”