De SGP presenteert het actieplan 'Een rechtvaardige boete voor boeren'. De partij vindt dat boeren regelmatig te hoge boetes krijgen. Er moet rekening worden gehouden met de aard en de zwaarte van de overtreding.
Het plan wordt dinsdagavond gepresenteerd tijdens het debat over de landbouwbegroting. SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf: “Als iemand iets doet wat niet door de beugel kan, dan is een boete terecht. Maar zo’n boete moet wél in verhouding staan tot de aard van de gemaakte overtreding. Uit wat ik nu hoor en lees blijkt dat sommige boetes veel te hoog zijn. Dat moet dus veranderen.”
De SGP'er noemt het voorbeeld van een boer die bij het bespuiten van zijn gewassen door een technische storing over een afstand van 150 meter nét ietsje te ver spuit. Boete: 1500 euro, en mogelijk ook nog een korting op toeslagrechten. Een ander is een melkveehouder bij wie een externe adviseur een administratieve fout maakt in de mestboekhouding. De boer verloor (met terugwerkende kracht) een derogatie op de mestregelgeving en kreeg een boete van bijna 100.000 euro.
De SGP vindt dat het bevoegd gezag ruimte moet krijgen en nemen om bij dergelijke vormen van nalatigheid de bestuurlijke boete te beperken.
Drie puntenplan
Volgens de SGP zijn er op drie punten een structureel probleem. Daarom telt het actieplan ook drie punten:
De bestuurlijke boete moet niet meer vooraf worden vastgepind op één bedrag, maar ruimte bieden om de zwaarte en aard van de overtreding mee te wegen.
Bovenop de ‘reguliere’ bestuurlijke boete kan ook nog een korting op de inkomenssteun opgelegd worden. De EU-regels bieden ruimte voor waarschuwingen en lagere kortingspercentages dan 3%. In de praktijk lijkt daar niet of nauwelijks gebruik van gemaakt te worden. Dat moet dus anders.
Bestuurlijke boetes bij overschrijding van de mestgebruiksnormen als gevolg van administratieve nalatigheid en verlies van derogatie kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. Er moet een plafond komen dat meer recht doet aan de aard van de overtreding en de situatie van de boer.