Dit jaar lijkt teelt-technisch een goed jaar te worden, maar financieel zorgt dat meestal voor lagere opbrengsten per kilogram. Immers een groot aanbod, zorgt voor lagere vraag en dus lagere prijzen. Voor akkerbouwer Sam de Visser uit Flevoland één van de belangrijkste redenen om over te stappen van gangbaar naar biologisch: “Het is toch vreemd dat je moet hopen op ellende bij een ander om zelf een goede prijs te krijgen?”
Verzopen
Als voorbeeld haalt De Visser de waterlast aan waarmee Belgische boeren en telers in Zuidwest Nederland vorig jaar massaal te maken kregen. Gevolg: veel knollen verzopen en daarmee ging een groot deel van de opbrengst verloren. Dat drama betekende goed nieuws voor de Nederlandse aardappelteler. “De prijs kwam daardoor uit op 25 cent en dat heeft de aardappelopbrengst voor veel telers gered. Toen had ik direct al zoiets: dit gaan we voortaan anders doen.”
“Bij ons staat een gezonde bodem centraal”
Het huidige bouwplan zal volgend jaar volledig worden omgegooid, ten behoeve van zijn omschakeling naar biologische teelten: “Het omschakelen naar biologisch is een heel bewuste keuze. Bij ons staat een gezonde bodem centraal. Het bouwplan wordt vanaf 2018 een stuk minder intensief om de grond te sparen. Graan en aardappelen gaan er sowieso uit, uien en wortelen zullen waarschijnlijk wel blijven. Ook zullen we ons wat meer gaan richten op vollegrondsgroente, zoals spinazie.”
Lees verder onder afbeelding
Uitzendkrachten
Consequentie van zijn beslissing is wel dat er vanaf 2018 meer volk op zijn erf zal lopen. “Dat hoort erbij. Ik heb nu ook een personeelslid in dienst, dus dat ben ik wel gewend. In drukke perioden zullen er uiteraard wel wat meer uitzendkrachten op het bedrijf lopen, maar daar zien we niet tegenop”, aldus de Veldleeuwerik-teler die het omschakeling samen met een collega uit de buurt heeft opgezet. “Die zit in hetzelfde proces. Door het samen te doen versterken we elkaar en worden met name die eerste twee jaar waarin je echt gaat omschakelen iets gemakkelijker.”